Ga naar: navigatie, zoeken

Studeren in Utrecht

Als je iemand vraagt aan welke steden hij of zij moet denken als je het woord 'studentenstad' noemt, dan is de kans heel groot dat Utrecht voorbij komt. Utrecht is namelijk bijna een studentenstad pur sang. Het is een grote stad in het midden van het land en behoort tot de Randstad. Toch is het ook heel makkelijk om vanuit het oosten van het land naar Utrecht te reizen. Als vwo-scholier kun je een wo-opleiding volgen aan de Universiteit Utrecht. Wil je een hbo-opleiding volgen, dan kun je terecht bij de Hogeschool Utrecht.

Universiteiten[bewerken]

Er bevinden zich verschillende universiteiten in de stad Utrecht. Sommige van deze universiteiten zijn afdelingen van andere universiteiten in Nederland:

Hogescholen[bewerken]

Ook bevinden zich er verschillende hogescholen in Utrecht. Een aantal van deze zijn heel algemeen, maar er zijn ook specifieke universiteiten, bijvoorbeeld gericht op kunst en business:

De stad[bewerken]

Het wapen van de gemeente Utrecht

Zoals we al zeiden is Utrecht een grote stad in het midden van het land. [1] De stad heeft meer dan 340.000 inwoners en het is daarom de vierde stad van Nederland als je kijkt naar het aantal inwoners. Utrecht heeft een boel karakteristieke elementen die het een bezoek of een aantal jaar leven waard maken:

 • De Dom is natuurlijk de bekende toren die iedereen wel kent;
 • De Grachten in Utrecht zijn bekend voor onder andere het waterfietsen;
 • In de buurt van de Grachten vind je Oudaen, een versterkt middeleeuws huis dat nu dienstdoet als restaurant.

Uitgaansleven[bewerken]

Aangezien Utrecht een studentenstad pur sang is kent ze een uitgebreid uitgaansleven. Allereerst zijn er natuurlijk de verenigingen - die kun je hieronder bekijken.

Neude[bewerken]

Horeca vind je met name in de buurt van de Neude, met onder andere de volgende zaken:

 • Ellis Gourmet Burger
 • Café Le Journal
 • Tapperij de Luifel
 • De Beurs
 • Wijncafé Lefebvre

Studentencafé's[bewerken]

Typische studentencafé's in Utrecht zijn:

 • België, Oudegracht
 • 't Pakhuis, Janskerkhof
 • Hofman, Janskerkhof
 • Woolloomoloo (de Woo), Janskerkhof
 • Basis
 • Poema
 • Tivoli


Verder lezen over het uitgaansleven in Utrecht

Verenigingen[bewerken]

Melding   Mogelijk staat hier nog niet iedere vereniging tussen. Ook heeft niet iedere vereniging een eigen pagina. Help mee en voeg ze toe!

Wat is het verschil tussen een studie- en studentenvereniging? En wat is een studentengezelligheidsvereniging?

Studentengezelligheidsverenigingen[bewerken]

Studentencultuurverenigingen[bewerken]

Studentensportverenigingen[bewerken]

Politieke studentenverenigingen[bewerken]

Politieke studentenverenigingen zijn over het algemeen breder dan de gewone studentenvereniging: iedereen is welkom, ongeacht of hij of zij nu student is of niet. Ze zijn dan ook beter te beschrijven als jongerenvereniging. Desondanks zijn veel politieke jongerenverenigingen in studentensteden sterk gericht op de student. Dit is een overzicht met politieke verenigingen gericht op o.a. studenten in Utrecht:

Studieverenigingen[bewerken]

Disputen[bewerken]

Een dispuut zou je het beste kunnen beschrijven als een geformaliseerde vriendengroep. Leden van een dispuut zijn vrienden voor het leven. Vaak zie je dat disputen rondom een bepaald thema of een bepaalde interesse zijn gebouwd, maar veel disputen zijn ook een stuk algemener.

Onafhankelijke disputen[bewerken]

Verenigingsdisputen[bewerken]

Genoot- en gezelschappen[bewerken]

Verder kijken in een andere studentenstad?[bewerken]

AmsterdamApeldoornBredaDelftDeventerEindhovenEnschedeGroningenLeidenMaastrichtNijmegenRotterdamTilburgUtrechtWageningenZwolle

Referenties[bewerken]

 1. Wikipedia Utrecht (stad)