Ga naar: navigatie, zoeken

Verschillen tussen studie- en studentenverenigingen

Binnen het Nederlandse studentenleven bestaat een enorme verscheidenheid aan verenigingen die voor en door studenten zijn opgericht. Het grootste verschil zit 'm echter in het feit of het om een studievereniging of om een studentenvereniging gaat. Beide typen verenigingen hebben eigen karakteristieken. Hieronder beschrijven we zo gedetailleerd mogelijk wat de overeenkomsten en wat de verschillen zijn, zodat je optimaal van start kunt gaan en lid kunt worden van een studie- en/of studentenvereniging als je begint met studeren.

Wat is een studievereniging?[bewerken]

Een studievereniging (soms ook wel faculteitsvereniging genoemd) is een vereniging die opgericht is voor en door studenten. Uit de naam studievereniging blijkt al dat de vereniging als doel heeft het contact tussen studenten van een bepaalde studie (of faculteit) te bevorderen. Dit doet de vereniging door activiteiten te organiseren. Dergelijke activiteiten zijn vaak borrels, maar het kan ook gaan om een (lunch)lezing of een andere leuke activiteit.

De meeste studieverenigingen zorgen er ook voor dat studenten (regelmatig met fikse kortingen) aan boeken kunnen komen. Studenten kopen dus het slimst nieuwe boeken via hun studievereniging, of tweedehands indien gewenst.

Bij het begin van de studie, dus tijdens je studie-introductie, wordt jou als toekomstig student de mogelijkheid geboden om lid te worden van een studievereniging. Dit is niet verplicht, maar is wel aan te raden, omdat je anders geen gebruik kunt maken van de vele voordelen die hierboven zijn genoemd. Omdat een studievereniging open staat voor alle mensen van een studie kent ze geen ontgroening. Een lidmaatschap kost vaak slechts enkele euro's per jaar. De kosten voor een lidmaatschap heb je er praktisch al uit wanneer je aan het begin van het jaar boeken via de studievereniging bestelt.

Wat is een studentenvereniging?[bewerken]

Net als een studievereniging is een studentenvereniging een vereniging die opgezet is voor en door studenten. In tegenstelling tot bij een studievereniging is een studentenvereniging gericht op studenten van veel studies; vaak zijn zelfs studenten van verschillende universiteiten en hogescholen welkom om zich bij de vereniging aan te sluiten.

Het woord studentenvereniging heeft, gezien de ontgroening (tegenwoordig vaak kennismakingstijd genoemd) die bij sommige studentenverenigingen verplicht is, een negatieve bijklank. Dit terwijl lang niet alle studentenverenigingen een ontgroening kennen. Ook zijn niet alle studentenverenigingen studentengezelligheidsverenigingen: dat zijn verenigingen waar het enkel draait om gezelligheid en met elkaar een biertje (of iets anders) te drinken op de kroeg. Zo hebben veel studentenverenigingen ook een ander doel: roeiverenigingen komen veelvuldig voor, maar ook bestaan er verenigingen die je de mogelijkheid geven om te basketballen, volleyballen, voetballen; verenigingen die je introduceren tot techniek, beurshandel, en ga zo maar door.

Bekijk het studentenleven van jouw studentenstad![bewerken]

Als je lid wilt worden van een studentenvereniging, dan is het aan te raden om vóór je introductieperiode een kijkje te nemen in het studentenleven van jouw willekeurige stad. Je kunt ook onze pagina 'Studeren in...' gebruiken. Je kunt jezelf een aardig eind op weg helpen door voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden:

  • Wat wil ik met mijn studentenleven? Ben ik geïnteresseerd in sporten, wil ik mijn kennis op een bepaald vlak verbreden of wil ik bij een vereniging waarbij ik met een jaarclub of dispuut een gezellige avond kan hebben?
  • Welke verenigingen zijn er allemaal in mijn toekomstige studentenstad en wat is het doel van die verenigingen?
  • Welke verenigingen passen het beste bij mij en wil ik in mijn introductieperiode beter leren kennen?
  • Wil ik meedoen aan een ontgroening en hebben de verenigingen van mijn voorkeur zo'n ontgroening?

Zo blijft er aan het einde van de rit een lijstje met verenigingen over waarbij jij je goed voelt. Ga daar tijdens je introductieperiode zeker kijken, maar staar je er ook niet op blind. Wie weet mis je anders net een vereniging waar jij nog niets over hebt kunnen vinden.

Selecteer hier de studentenstad van jouw keuze:

AmsterdamApeldoornDelftDeventerEindhovenEnschedeGroningenLeidenMaastrichtNijmegenRotterdamTilburgUtrechtWageningen

Alles op een rijtje[bewerken]

  • Een studievereniging is gefocust op iedereen die een bepaalde studie doet, of aan een bepaalde faculteit studeert.
  • Een studentenvereniging is gefocust op een bepaalde activiteit en richt zich op een breed publiek.
  • Studieverenigingen hebben geen ontgroening.
  • Studentenverenigingen kunnen een ontgroening hebben, maar niet alle studentenverenigingen hebben er één.
  • Er bestaan verschillende soorten studentenverenigingen: studentengezelligheidsverenigingen, sportverenigingen, et cetera.