Ga naar: navigatie, zoeken

Studeren in Enschede

(Doorverwezen vanaf Enschede)

Enschede is de grootste stad van Twente, een regio die in het verleden faam heeft gemaakt als textielregio. De stad heeft vandaag de dag ongeveer 160.000 inwoners. Een stad die dicht in de buurt ligt van Enschede is Hengelo.

In Enschede kun je aan twee instellingen van hoger onderwijs studeren. Mocht je geïnteresseerd zijn in een wo-bacheloropleiding of -masteropleiding, dan kun je een opleiding volgen aan de Universiteit Twente. Deze universiteit is in 1961 gesticht; ze werd in 1964 officieel geopend. De toenmalige naam was Technische Hogeschool Twente (THT). In het verleden kende de universiteit met name technische opleidingen. De laatste jaren zijn er ook een aantal gamma-opleidingen van start gegaan. De universiteit is gevestigd op een campus die ligt op het voormalig landgoed Drienerlo, tussen Enschede en Hengelo. Station Drienerlo is het dichtstbijzijnde station, en ook buslijnen 1 en 9 komen langs de campus. Wonen op de campus tijdens je studie is niet verplicht.

Als je een hbo-opleiding wilt volgen, dan kun je studeren aan de Enschedese afdeling van Saxion. De hogeschool bevindt zich vlakbij het centraal station van Enschede en is dus makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken.

Universiteiten en hogescholen[bewerken]

De stad[bewerken]

Enschede is een stad met een roerige geschiedenis. Het meest bekende stukje recente geschiedenis is de vuurwerkramp. In mei 2000 ontplofte in de wijk Roombeek een vuurwerkfabriek, waardoor een deel van Enschede werd weggevaagd. Roombeek is inmiddels helemaal herbouwd.

Vanuit de lucht is het oude deel van de stad duidelijk herkenbaar: het centrum is gebouwd volgens het singel-concept. Dat houdt in dat om een plein een aantal cirkelvormige straten lopen. In het geval van Enschede is dat plein de Oude Markt, waar iedere dag iets te doen is. Zo zijn de studentenverenigingen van Enschede gevestigd in de Pakkerij. Dit is een voormalig pakhuis van de textielfamilie Van Heek en is gevestigd aan deze Oude Markt. Ook vind je er een aantal kroegen, zoals de Aspen Valley. Als je van de Oude Markt afgaat en de singels ingaat, dan vind je daar nog een boel andere café's.

In de zomer wordt op de Oude Markt regelmatig iets georganiseerd. Zo is het plein tijdens voetbalkampioenschappen zoals het EK en WK een 'oranjeplein' - de wedstrijden worden er live uitgezonden. Verder wordt jaarlijks in september het GOGBOT-festival georganiseerd. Dat is een festival dat technologische fenomenen op het gebied van kunst, muziek en multimedia tentoonstelt.

Onderwijsgebouwen[bewerken]

De onderwijsgebouwen in Enschede vind je eigenlijk op twee plekken: de Universiteit Twente is gevestigd op de campus in Drienerlo, dat net tussen Enschede en Hengelo in ligt. Het is een behoorlijk groene campus. Het Saxion daarentegen heeft meerdere gebouwen verspreid over de stad. Dit wordt ook wel de Stadscampus genoemd.

Uitgaansleven[bewerken]

Enschede heeft een actief uitgaansleven. Donderdag is de echte uitgaansavond in Enschede voor studenten, maar ook zijn vele café's en restaurants druk bezet tijdens het weekend. Veel onafhankelijke disputen, een echt Enschedees fenomeen, vind je ook op woensdag in het Enschedese uitgaansleven.

De belangrijkste hotspots om in Enschede uit te gaan liggen in de buurt van de Oude Markt. Een klein deel van het uitgaansleven vindt ook op de campus van de Universiteit Twente plaats.

Verder lezen over het uitgaansleven in Enschede

Studie- en studentenverenigingen[bewerken]

Wat is het verschil tussen een studie- en studentenvereniging? En wat is een studentengezelligheidsvereniging?

Als je in Enschede gaat studeren, dan kun je lid worden van een studievereniging of van een studentenvereniging. Als je te weten wilt komen wat het verschil is tussen deze twee soorten verenigingen, dan raden we je aan eens op bovenstaande pagina te kijken. Hieronder vind je een overzicht van alle verenigingen die je in Enschede vindt.

Studentengezelligheidsverenigingen[bewerken]

Als je lid wordt van een studentengezelligheidsvereniging, dan doe je dat met één doel: gezelligheid. Je vormt vaak een jaarclub en kunt lid worden van een dispuut. Enschede kent vier grote studentengezelligheidsverenigingen:

Studieverenigingen[bewerken]

Andere studentenverenigingen[bewerken]

Disputen[bewerken]

Een dispuut zou je het beste kunnen beschrijven als een geformaliseerde vriendengroep. Leden van een dispuut zijn vrienden voor het leven. Vaak zie je dat disputen rondom een bepaald thema of een bepaalde interesse zijn gebouwd, maar veel disputen zijn ook een stuk algemener. In Enschede zijn er onafhankelijke disputen en disputen die aan een van de studie- of studentenverenigingen zijn verbonden.

Onafhankelijke disputen[bewerken]

In tegenstelling tot in andere steden zijn verenigingsonafhankelijke disputen oververtegenwoordigd in Enschede. Met name op woensdag en donderdag zie je veel onafhankelijke disputen bij elkaar komen om te eten en te borrelen, maar ook op andere dagen zie je regelmatig disputen rondlopen in de binnenstad van Enschede. Dat er zoveel onafhankelijke disputen zijn heeft te maken met de relatief jonge bestaansgeschiedenis van de Universiteit Twente en Saxion.

Hieronder vind je een overzicht van de onafhankelijke disputen uit Enschede.

Verenigingsdisputen[bewerken]

Verder kijken in een andere studentenstad?[bewerken]

AmsterdamApeldoornBredaDelftDeventerEindhovenEnschedeGroningenLeidenMaastrichtNijmegenRotterdamTilburgUtrechtWageningenZwolle