Ga naar: navigatie, zoeken

Universiteit Utrecht

De Universiteit Utrecht (UU) is opgericht in 1634 als illustere school en werd twee jaar later verheven tot universiteit. De UU behoort daarmee tot de oudere universiteiten in Nederland. In 2014 had de UU ongeveer 30 duizend studenten. Dit artikel beantwoordt vragen als "Welke opleidingen kan ik volgen aan de Universiteit Utrecht?" en "Wat zijn de studentenverenigingen in Utrecht?".

→ Of was je op zoek naar meer informatie over het studentenleven in Utrecht?

Inhoud

Bacheloropleidingen aan de Universiteit Utrecht[bewerken]

Aardwetenschappen[bewerken]

Bij de bacheloropleiding Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht combineer je natuurkundige aspecten met scheikundige, wiskundige, biologische en aardrijkskundige. Je leert hoe aardbevingen worden veroorzaakt en hoe bergen zijn gevormd. Ben je geïnteresseerd in de aarde, wil je je verdiepen in aardse processen en bijdragen aan de kennis van bijvoorbeeld klimaatverandering, natuurrampen en schoon drinkwater? Dan is Aardwetenschappen wat voor jou!

→ Bekijk meer over Aardwetenschappen op de opleidingspagina.

Academische lerarenopleiding primair onderwijs[bewerken]

De Academische lerarenopleiding primair onderwijs (ALPO) staat ook wel bekend als de academische PABO. De bacheloropleiding aan de Universiteit Utrecht leidt je op tot een veelzijdige, academisch geschoolde leraar. Je combineert wetenschap met onderwijzen: zo loop je direct stage in het basisonderwijs en voer je daar diverse onderzoeksopdrachten uit. Als je wilt weten hoe je kunt onderwijzen, maar ook geïnteresseerd bent in hoe je het onderwijs kunt verbeteren, dan is de ALPO een opleiding voor jou.

→ Bekijk meer over de Academische lerarenopleiding primair onderwijs op de opleidingspagina.

Algemene sociale wetenschappen[bewerken]

Bij de bacheloropleiding Algemene sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht onderzoek je de samenhang tussen gedrag, cultuur en maatschappij. Je doet dit aan de hand van actuele problemen in de samenleving. Het kan dan gaan om overmatig drankgebruik onder jongen, de studiefinanciering en de aanpak van criminaliteit. Je combineert kennis uit de psychologie, sociologie, pedagogiek en antropologie. Zo ontwikkel je een eigen interdisciplinaire visie op maatschappelijke issues. Ben je breed geïnteresseerd in mensen, hun gedrag en de maatschappij? Dan is deze opleiding zeker wat voor jou.

→ Bekijk meer over Algemene sociale wetenschappen op de opleidingspagina.

Bestuurs- en organisatiewetenschap[bewerken]

Ben je breed geïnteresseerd en wil je weten hoe wij als samenleving organiseren wat we belangrijk vinden? Dan is de bacheloropleiding Bestuurs- en organisatiewetenschap misschien wat voor jou. Je maakt kennis met organisaties met een publieke functie en handelt over actuele ontwikkelingen in de samenleving.

Biologie[bewerken]

Vind jij biologie een leuk vak en wil je je bezighouden met vragen als "Hoe ademt een sprinkhaan?" en "Wat zijn de gevolgen van het broeikaseffect op het leven in de oceaan?" Dan kan het goed zijn dat je Biologie aan de Universiteit Utrecht wat vindt. Je doet onderzoek naar maatschappelijk relevante biologische onderwerpen, zoals ontbossing, ziekten en duurzame productie.

Biomedische wetenschappen[bewerken]

Hoe ontstaan ziekten? Hoe kunnen we ze bestrijden? Hoe zit een gezond mens in elkaar? Bij de bacheloropleiding Biomedische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht behandel je deze vraagstukken en draag je bij aan een oplossing voor de problemen die ze bij mensen veroorzaken. Biomedische wetenschappen gaat over de processen die bij gezonde en zieke mensen en dieren optreden.

College of Pharmaceutical Sciences[bewerken]

Het College of Pharmaceutical Sciences is een opleiding aan de Universiteit Utrecht waarbij je leert hoe je nieuwe geneesmiddelen kunt ontdekken en ontwikkeling. Zo krijg je kennis van nieuwe aangrijpingspunten voor medicatie en ondervind je hoe het is om nieuwe medicijnen te testen op patiënten. Je werkt binnen deze opleiding veel op projectbasis. Ben je geïntrigeerd door medicijnen, vind je het fijn om bij te dragen aan de gezondheid van mensen en wil je creatief bezig zijn? Dan is CPS misschien wel wat voor jou.

Communicatie- en informatiewetenschappen[bewerken]

Iedere dag communiceer je met een hele boel mensen. Je praat met vrienden, stuurt een whatsappje, of bent op je eigen blog bezig met stukken tekst. Bij de bacheloropleiding Communicatie- en informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht leer je op welke manieren mensen communiceren en informeren. Ook ontdek je hoe hedendaagse technologie grote gevolgen heeft op de boodschap. Ben jij iemand die graag wilt weten hoe wij commmuniceren? Dan is deze opleiding misschien wel wat voor jou.

Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie[bewerken]

Mensen en menselijke samenleven hebben onderling grote verschillen. Zo hebben mensen verschillende gebruiken, gewoonten, waarden, symbolen en religies. Dat alles staat centraal bij de bacheloropleiding Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie aan de Universiteit Utrecht. Actuele maatschappelijke vraagstukken staan centraal en je leert die begrijpen vanuit verschillende bestaande theorieën. Je ontdekt andere culturen van binnenuit. Zo kun je in Utrecht daadwerkelijk op onderzoek in Guatemala, om de Maya-cultuur te ontdekken. Houd jij van andere culturen? Heb je een eigen mening of wil je die vormen en kritisch kijken? Dan is deze opleiding ongetwijfeld iets voor jou.

Diergeneeskunde[bewerken]

Ben jij geïntrigeerd door dieren en wil je bijdragen aan zijn of haar gezondheid, zonder daarbij de eigenaar en de maatschappij uit het oog te verliezen? Wil je onderzoeken hoe nieuwe behandelmethoden bij kunnen dragen aan het vinden van een behandeling voor een ziek dier? Dan zit je bij Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht op zijn plek. De opleiding wordt wereldwijd erkend, dus je kunt ook in de Verenigde Staten en Canada aan de slag.

Duitse taal en cultuur[bewerken]

Duitsland is een groot land in Europa. Er zijn binnen het Duitse taalgebied veel bekende schrijvers en kusntenaars. Als student Duitse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht verdiep je je in de taal, literatuur en cultuur van Duitstalige gebieden. Ben jij Duitslandfan en wil jij je verdiepen in hoe de taal en cultuur werken? Dan zit je hier mogelijk goed op je plek.

Economics and Business Economics[bewerken]

Wat zijn de voordelen van de euro als centrale munteenheid in Europa? Hoe maken we de gezondheidszorg betaalbaar? Waarom starten mensen een eigen bedrijf? Hoe kunnen subsidies en belasting zorgen voor minder vervuiling? Leidt beloning verbonden aan prestatie ertoe dat medewerkers meer risico nemen? Met deze vragen houd je je bezig als student Economics en Business Economics aan de Universiteit Utrecht. In deze Engelstalige bacheloropleiding combineer je wetenschappen als geografie, recht en sociale wetenschappen met economie. Je gebruikt wiskunde en statistiek om je kritische economische mening te onderbouwen. Ben jij internationaal georiënteerd en geïnteresseerd in de internationale economie? Dan zit je hier mogelijk goed op je plek.

Engelse taal en cultuur[bewerken]

De Engelse taal is een wereldwijde taal. Bijna een miljard mensen gebruiken het Engels voor hun dagelijkse communicatie, waarvan 400 miljoen het als moedertaal hebben. Bij de bacheloropleiding Engelse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht leer je de Engelstalige wereld uitgebreid kennen. Je ontdekt de samenlevingen waarin deze taal wordt gesproken en leeft je in in hun taal en cultuur.

Farmacie[bewerken]

Het geneesmiddel staat centraal bij de studie farmacie aan de Universiteit Utrecht. [1] Geneesmiddelen zijn alledaags: bij hoofdpijn gebruik je een pijnstiller, een antibioticum werkt tegen bacteriën en ga zo maar door. Wat is het effect van medicijnen? Hoe moet je ze toedienen en hoe herken je ziekteverschijnselen? In de studie farmacie behandel je onderwerpen als de chemie van medicijnen, de werking van het menselijk lichaam, de impact van medicijnen en het toedienen ervan.

Farmacie is echt iets voor jou als je geen dokter wilt worden maar wel interesse hebt in de medische wereld, of als je ervoor wilt zorgen dat jouw werk indirect mensen beter maakt.

→ Bekijk meer over Farmacie op de opleidingspagina.

Franse taal en cultuur[bewerken]

Geneeskunde[bewerken]

Mensen worden ziek en hebben een behandeling nodig. Bij de bacheloropleiding geneeskunde aan de Universiteit Utrecht bestudeer je het menselijk lichaam, ziekte en gezondheid. Behandeling van ziektes van patiënten staat bij geneeskunde centraal. Vragen die je behandelt zijn onder andere 'Hoe prik je bloed?', 'Hoe onderzoek je iemand?' en 'Hoe kan ik goed met een patiënt communiceren?'.

→ Bekijk meer over Geneeskunde op de opleidingspagina.

Geschiedenis[bewerken]

Informatica[bewerken]

Informatiekunde[bewerken]

Islam en Arabisch[bewerken]

Italiaanse taal en cultuur[bewerken]

Keltische talen en cultuur[bewerken]

Kunstgeschiedenis[bewerken]

Kunstmatige intelligentie[bewerken]

Liberal Arts and Sciences[bewerken]

Literatuurwetenschap[bewerken]

Media en cultuur[bewerken]

Milieu-maatschappijwetenschappen[bewerken]

Milieu-natuurwetenschappen[bewerken]

Muziekwetenschap[bewerken]

Natuur- en sterrenkunde[bewerken]

Natuurwetenschap en innovatiemanagement[bewerken]

Nederlandse taal en cultuur[bewerken]

Onderwijskunde[bewerken]

Pedagogische wetenschappen[bewerken]

Psychologie[bewerken]

Rechtsgeleerdheid[bewerken]

Rechtsgeleerdheid: Utrecht Law College[bewerken]

Religiewetenschappen[bewerken]

Scheikunde[bewerken]

Sociale geografie en planologie[bewerken]

Sociologie[bewerken]

Spaanse taal en cultuur[bewerken]

Taal- en cultuurstudies[bewerken]

Taalwetenschap[bewerken]

University College Roosevelt[bewerken]

University College Utrecht[bewerken]

Wijsbegeerte[bewerken]

Wiskunde[bewerken]

Wiskunde en toepassingen[bewerken]

Masteropleidingen[bewerken]

Verenigingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. UU Farmacie bachelor