Ga naar: navigatie, zoeken

Vragen over het sociaal leenstelsel

We snappen het helemaal als de informatiebronnen over het sociaal leenstelsel je alleen maar opzadelen met een heleboel extra vragen over het sociaal leenstelsel. We hebben daarom hieronder een overzicht gemaakt van de meestgestelde vragen - en de antwoorden op die vragen. Via de inhoudsopgave op deze pagina kun je naar een vraag navigeren.

Staat jouw vraag er nu niet tussen en kun je op het internet niet voldoende informatie vinden? We zoeken het graag voor je uit. Neem dan contact met ons op. We beantwoorden je vraag zo snel mogelijk en voegen het antwoord daarna direct aan deze pagina toe.

Melding   Laatst geactualiseerd: 10 november 2017. Neem contact met ons op als je vindt dat deze pagina opnieuw moet worden geactualiseerd. Zo houden we samen de informatie up to date.

Algemeen[bewerken]

Hieronder beantwoorden we algemene vragen over het sociaal leenstelsel.

Wat is het sociaal leenstelsel?[bewerken]

Het sociaal leenstelsel is een nieuwe manier van financiering voor studenten op het hbo en de universiteit. Waar tot voorheen studenten een basisbeurs kregen die na het behalen van een diploma werd omgezet in een gift, moeten studenten hun basisbeurs nu lenen. De gedachte hierachter is dat een studie gezien kan worden als een investering in jezelf, vooral omdat hoger opgeleiden gemiddeld gezien anderhalf tot twee keer zoveel verdienen als anderen. [1] De besparing die de invoering van het sociaal leenstelsel heeft opgeleverd wordt geïnvesteerd in het onderwijs.

Waarom is het sociaal leenstelsel ingevoerd?[bewerken]

Het sociaal leenstelsel is ingevoerd in 2015 in een tijd waarin het dagelijks leven te maken had met veel bezuinigingen. De toenmalige regering van Nederland vond dat studenten medeverantwoordelijk zijn voor de financiële kant van hun studie. Volgens de overheid was het onnodig dat zij volledig voor alle gemaakte kosten opdraaide. [2] Het geld dat met de invoering van het leenstelsel wordt bespaard, wordt opnieuw geïnvesteerd om het onderwijs te verbeteren. De besparingen kunnen oplopen tot circa 1 miljard euro. [3][4]

De invoering van het sociaal leenstelsel ging gepaard met veel kritiek. De overheid zou pas beginnen met de investeringen zodra de eerste studenten terug beginnen te betalen. Dit is ongeveer 7 jaar na invoering van het leenstelsel. [5] Studenten die in de tussentijd beginnen met studeren moeten dus én lenen én krijgen niet de voordelen van beter onderwijs.

Om hieraan tegemoet te komen heeft de overheid een aantal tegenmaatregelen genomen [6]:

 • Er worden voorinvesteringen gedaan. Onderwijsinstellingen maken al extra budget beschikbaar om te investeren in het onderwijs, terwijl de inkomsten van het leenstelsel later pas komen.
 • Iedere student die tussen 2015 en 2018 is begonnen met studeren krijgt na zijn of haar afstuderen een voucher ter waarde van € 2000. De student mag deze voucher binnen tien jaar na afstuderen inzetten om bijscholing te krijgen aan een onderwijsinstelling die is geaccrediteerd door de NVAO.

Hoe werkt dat nu precies, zo'n lening?[bewerken]

Kort gezegd werkt het proces van lenen bij DUO als volgt:

 • Je zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje en berekent hoeveel je maandelijks tekort komt. Vervolgens kijk je naar één of meerdere opties om dit tekort aan te vullen:
  • Je identificeert of je ouders hier een rol in kunnen spelen en als ze dat kunnen maak je afspraken met je ouders
  • Je neemt een bijbaan in jouw studentenstad of houdt je werk bij je ouders thuis aan
  • Je leent maandelijks een bedrag bij DUO. Er zijn verschillende soorten leningen. Het is belangrijk dat je de juiste lening neemt en ook dat je je lening op de juiste manier uitgeeft. Tik voor meer informatie over de soorten leningen op de vraag Welke soorten leningen zijn er?
 • DUO stort je lening maandelijks rond de 23ste van de maand op jouw bankrekening.
 • Maandelijks kun je doorgeven of je de lening wilt ophogen, wilt verlagen of wilt stopzetten (je hebt dan een lening van 0 euro)


Let op: als je begint met studeren of als je van het oude stelsel doorstroomt naar het nieuwe stelsel, dan moet je expliciet bij DUO aangeven dat je 0 euro wilt lenen als je niet gebruik wenst te maken van het sociaal leenstelsel.[7]

Welke soorten leningen zijn er?[bewerken]

Er zijn twee soorten leningen bij DUO [8]:

 • De reguliere lening is bedoeld om je leven tijdens je studie mee te financieren. DUO verwacht dat je dit geld uitgeeft aan bijvoorbeeld huur en boodschappen. In 2017 kun je maandelijks maximaal € 867,68 lenen.
 • Het collegegeldkrediet is bedoeld om je collegegeld mee te financieren. De hoogte van het collegegeldkrediet dat je kunt krijgen varieert met de hoogte van het collegegeld. In 2017 is het collegegeld € 2006 en als gevolg daarvan kun je € 167,17 aan collegegeldkrediet krijgen.


In totaal kun je in 2017 maandelijks dus € 1034,85 lenen.

Mijn ouders verdienen niet genoeg. Wat nu?[bewerken]

Als je ouders niet genoeg geld verdienen om je studie mede te financieren, dan krijg je ook met het sociaal leenstelsel gewoon een aanvullende beurs. [9] De hoogte van de aanvullende beurs hangt af van het inkomen van je ouders. Als je ouders minder dan 30.000 euro verdienen op jaarbasis krijg je de maximale aanvullende beurs. In 2017 is die € 387,92 als je onder het nieuwe stelsel valt. [10] Val je dan nog onder het oude stelsel (dat kunnen alleen studenten zijn die al studeren, dus als je nog moet beginnen val je altijd onder het nieuwe stelsel), dan krijg je ofwel € 254,75 (thuiswonend) of € 276,52 (uitwonend).

Denk je recht te hebben op een aanvullende beurs, dan moet je dit proces zelf in gang zetten. Meer informatie vind je onder: Hoe werkt een aanvullende beurs?

Wat is de rol voor ouders?[bewerken]

De Rijksoverheid en DUO gaan ervan uit dat ouders investeren in jou als kind. Daarom vraagt de overheid ouders ook om financieel bij te dragen aan jouw studie. Sterker nog: de overheid berekent op basis van de inkomensgegevens die bekend zijn hoeveel je ouders ongeveer bij zouden moeten dragen. Het is dus zaak om je ouders goed te betrekken bij je studiekeuze.

DUO doet deze berekening alleen als je zelf een aanvullende beurs aanvraagt. [11]

Als je ouders meer verdienen dan 30.000 euro, dan loopt de hoogte van de aanvullende beurs terug. Als je ouders meer dan 46.000 euro verdienen krijg je geen aanvullende beurs. Deze bedragen zijn opgesteld naar de maatstaf van 2015.

Het inkomen van mijn ouders is gedaald[bewerken]

Voor het berekenen van de hoogte van je aanvullende beurs gebruikt DUO het verzamelinkomen van twee jaar geleden. [12] Dit wordt ook wel het peiljaar genoemd. Het verzamelinkomen is de totale hoeveelheid inkomen van je beide ouders zoals ze dat hebben aangegeven op hun aangifte inkomstenbelasting. Het kan natuurlijk zijn dat je ouders in de tussentijd (veel) minder zijn gaan verdienen. Het kan zelfs zo zijn dat je met het verzamelinkomen van je ouders twee jaar terug geen aanvullende beurs zou krijgen, maar nu wel.

Je kunt dan een zogeheten 'verlegging van het peiljaar' aanvragen. De enige voorwaarde die geldt is dat het inkomen met minstens 15% gedaald moet zijn. Je ouders moeten zelf een verlegging van het peiljaar aanvragen. Ze mogen jou ook machtigen om dat voor hen te doen. Meer informatie daarover lees je op de website van DUO.

Hoe werkt een aanvullende beurs?[bewerken]

Voor studenten met ouders die niet voldoende geld verdienen om bij te dragen aan studie van hun kinderen bestaat de aanvullende beurs. [13] De hoogte hiervan hangt af van:

 • Het inkomen van je ouders van 2 jaar geleden
 • Of je broers of zussen met een aanvullende beurs hebt
 • Of je ouders andere schoolgaande kinderen verzorgen
 • Of je ouders zelf een studieschuld hebben en terugbetalen.

Let op: als je recht denkt te hebben op een aanvullende beurs, dan moet je hem wel zelf aanvragen. [14] Je krijgt hem niet automatisch. Het aanvraagproces duurt circa 2 maanden. Ben je te laat? Dan kun je een aanvullende beurs met terugwerkende kracht aanvragen die loopt tot het begin van dit studiejaar. Meer informatie vind je op de website van DUO.

Hoe lang krijg ik een aanvullende beurs?[bewerken]

Dit hangt af van de lengte van je studie. [15] Bekijk hieronder hoe lang je een aanvullende beurs krijgt voor jouw opleiding:

 • Bacheloropleidingen:
  • wo-bachelor: 3 jaar aanvullende beurs
  • hbo-bachelor: 4 jaar aanvullende beurs
 • Hbo-bachelor en vervolgmaster:
  • hbo-bachelor met hbo-master: 5 jaar aanvullende beurs
  • hbo-bachelor met eenjarige wo-master: 4 jaar aanvullende beurs
  • hbo-bachelor met tweejarige wo-master: 5 jaar aanvullende beurs
 • Wo-bachelor en vervolgmaster:
  • wo-bachelor met eenjarige wo-master: 4 jaar aanvullende beurs
  • wo-bachelor met tweejarige wo-master: 5 jaar aanvullende beurs
  • wo-bachelor met driejarige wo-master: 6 jaar aanvullende beurs


Zijn er bijzondere medische omstandigheden waardoor je niet voltijds hebt kunnen studeren of dat wel hebt gedaan maar studievertraging hebt opgelopen? Je kunt dan een verlenging van de termijn aanvragen. [16] Bekijk voor meer informatie de website van DUO.

Waarom moet ik bewuster mijn studie kiezen?[bewerken]

Eén van de beoogde effecten van het sociaal leenstelsel is dat studenten bewuster een studie kiezen. [17] In de tijd van de basisbeurs kozen sommige studenten voor een studie 'omdat ze niet wisten wat ze wilden studeren'. Dat wil de overheid onder andere voorkomen door het sociaal leenstelsel te hanteren.

We kunnen ons voorstellen dat je het hierdoor enigszins benauwd krijgt, omdat een studiekeuze toch behoorlijk wat impact heeft op de rest van je leven. Het zou zonde zijn dat je onnodig extra schuld opbouwt doordat je een verkeerde studiekeuze maakt. Kijk, het is toch heel simpel - een verkeerde keuze maken valt nooit voor de volle honderd procent te voorkomen. Het kan nu eenmaal gebeuren dat een opleiding volledig anders is dan je je had voorgesteld. Wel kun je er alles aan doen om te voorkomen dat jou dit overkomt. Opleidingen hebben tegenwoordig veel open dagen, het is mogelijk om een dag mee te lopen met een student van de opleiding, en veel universiteiten bieden tegenwoordig al dan niet verplichte matchingevenementen aan.

→ Wil je een overzicht van alles wat er mogelijk is? Of gewoon even op een rijtje zetten in welke volgorde je dingen kunt aanpakken? Bekijk dan ons studiekeuze-stappenplan.

Tijdens je studie[bewerken]

Hieronder beantwoorden we vragen over hoe je om moet gaan met het sociaal leenstelsel tijdens je studie.

Hoe kan ik doorgeven hoeveel ik wil lenen?[bewerken]

Als je wilt doorgeven hoeveel je wilt lenen kun je inloggen op Mijn DUO. Je hebt hiervoor een DigiD-account nodig. Vervolgens voer je de volgende stappen uit [18]:

 • Ga naar Mijn producten
 • Kies voor Studiefinanciering
 • Klik op 'Wijzig' achter Studiefinanciering aangevraagd. De rest spreekt voor zich.

Let op: begin je net met studeren en wil je niet lenen? Het is dan uiterst belangrijk dat je doorgeeft dat je maandelijks 0 euro wilt lenen.

Heb ik in het sociaal leenstelsel recht op studenten-ov?[bewerken]

Ja. Studenten die onder het sociaal leenstelsel vallen tijdens hun studie hebben recht op een ov-jaarkaart. [19] Je kunt dus ofwel doordeweeks ofwel in het weekend gratis reizen.

Je ov-kaart geldt in de meeste gevallen voor je nominale studieduur + 1 jaar. [20] Dat betekent dus voor jouw studie het volgende:

 • Bacheloropleidingen:
  • wo-bachelor: 3 jaar studie + 1 jaar extra reisrecht = 4 jaar reisrecht
  • hbo-bachelor: 4 jaar studie + 1 jaar extra reisrecht = 5 jaar reisrecht
 • Hbo-bachelor en vervolgmaster:
  • hbo-bachelor met hbo-master: 5 jaar studie + 1 jaar extra reisrecht = 6 jaar reisrecht
  • hbo-bachelor met eenjarige wo-master: 5 jaar studie + geen extra reisrecht = 5 jaar reisrecht
  • hbo-bachelor met tweejarige wo-master: 6 jaar studie + geen extra reisrecht = 6 jaar reisrecht
 • Wo-bachelor en vervolgmaster:
  • wo-bachelor met eenjarige wo-master: 4 jaar studie + 1 jaar extra reisrecht = 5 jaar reisrecht
  • wo-bachelor met tweejarige wo-master: 5 jaar studie + 1 jaar extra reisrecht = 6 jaar reisrecht
  • wo-bachelor met driejarige wo-master: 6 jaar studie + 1 jaar extra reisrecht = 7 jaar reisrecht


Zijn er bijzondere medische omstandigheden waardoor je niet voltijds hebt kunnen studeren of dat wel hebt gedaan maar studievertraging hebt opgelopen? Je kunt dan een verlenging van de termijn aanvragen. [21] Bekijk voor meer informatie de website van DUO.

Kan ik extra geld krijgen als ik mijn studenten-ov niet gebruik?[bewerken]

Nee. Hoewel je ov-jaarkaart wordt gezien als een lening van € 89,07 per maand (in 2017), is het niet mogelijk om dit geld uitbetaald te krijgen als je je studentenreisproduct niet ophaalt. [22]

Let er op dat deze ov-lening wordt omgezet in een gift als je binnen tien jaar een diploma haalt, ook in het nieuwe stelsel. Voor meer informatie: Welke leningen moet ik terugbetalen?

Wat moet ik doen als ik stop met mijn studie?[bewerken]

Het kan natuurlijk gebeuren dat je je studie niet interessant vindt of dat je om een andere reden wilt stoppen. Het is dan cruciaal dat je ervoor zorgt dat ook de financiële zaken rondom je studie goed worden afgehandeld. Er zijn twee zaken die je moet regelen:

 • Het stopzetten van je studiefinanciering of lening. DUO heeft een handige wijzigingshulp gemaakt, zodat je binnen een minuut weet welke stappen je moet zetten. De wijzigingshulp vind je op de website van DUO.
 • Het stopzetten van je studentenreisproduct, oftewel je ov-kaart. Dat kun je doen door bij een ophaalautomaat je studentenreisproduct stop te zetten. [23] Doe je dat niet, dan krijg je een boete. Meer informatie vind je onder de vraag 'Hoe zet ik mijn studentenreisproduct stop?'

Moet ik terugbetalen als ik stop met mijn studie?[bewerken]

Uiteindelijk wel. Maar gelukkig realiseert de overheid dat het voor veel studenten niet mogelijk is om direct nadat ze gestopt zijn met een opleiding te starten met terugbetalen. Daarom krijg je als je stopt een adempauze van twee jaar, waarna je moet beginnen met afbetalen. [24] Je hebt hiervoor 35 jaar de tijd. Het is natuurlijk wel aan te raden om zo snel mogelijk te beginnen met terugbetalen, omdat je niet weet hoe het rentepercentage zich ontwikkelt.

Wat moet ik doen als ik switch van studie?[bewerken]

Als je wisselt van opleiding dan zitten er een aantal haken en ogen aan het op de juiste wijze omzetten van je lening en je reisproduct. [25] Grofweg kunnen we een aantal hoofdlijnen uitzetten:

 • Van een voltijds hbo- of wo-opleiding naar een andere voltijds hbo- of wo-opleiding
  • Je moet je opleidingsgegevens wijzigen in Mijn DUO. Je studiefinanciering en reisproduct loopt dan legitiem door.
  • Zit er enige tijd tussen je oude opleiding en de start van je nieuwe opleiding? In dat geval moet je tijdelijk je reisproduct stopzetten.
 • Van een voltijds hbo- of wo-opleiding naar een deeltijdopleiding
  • Je moet je studiefinanciering en reisproduct stopzetten. Deeltijdstudenten komen niet in aanmerking voor een lening of studiefinanciering.
 • Van een voltijds hbo- of wo-opleiding naar een mbo-opleiding
  • Je moet je huidige studiefinanciering stopzetten en studiefinanciering voor het mbo aanvragen.

Wil je het echt zeker weten? Doe dan de wijzigingshulp op de website van DUO. Je weet dan binnen een minuut met zekerheid wat je gaat doen.

Moet ik terugbetalen als ik van studie ben geswitcht?[bewerken]

Volg deze stappen om te bepalen of je terug moet betalen als je van studie bent geswitcht:

 • Bepaal eerst of je recht op studiefinanciering (het recht om te lenen) blijft houden onder de vraag Wat moet ik doen als ik switch van studie?
 • Blijf je recht op studiefinanciering houden?
  • Je hoeft pas terug te betalen zodra je stopt met studeren of je studie afrondt en klaar bent met studeren.
 • Blijf je geen recht op studiefinanciering houden?

Hoe zet ik mijn studentenreisproduct stop?[bewerken]

Je kunt je studentenreisproduct stopzetten door het abonnement op je ov-kaart stop te zetten bij een ophaalautomaat. Waar je zo'n ophaalautomaat kunt vinden kun je opzoeken op de website van de OV-chipkaart.

Als je een ophaalautomaat hebt gevonden moet je het volgende doen [26]:

 • Allereerst natuurlijk naar de ophaalautomaat toegaan
 • Is het een automaat van de NS?
  • Houd je ov-chipkaart voor de lezer en wacht tot het scherm verspringt
  • Toets op Stopzetten producten
 • Is het een andere automaat?
  • Steek je ov-chipkaart in de pasinvoer
  • Zoek naar Stopzetten producten. Het kan zijn dat je eerst op Meer moet drukken.
 • Volg nu in beide gevallen de instructies op het scherm.
 • Zet in je agenda dat je over 5 werkdagen (dus 7 dagen) op Mijn DUO controleert of je reisproduct daadwerkelijk is stopgezet.


Zet je je studentenreisproduct niet op tijd stop, dan krijg je een boete. Tik voor meer informatie over de boete op de vraag Wat gebeurt er als ik mijn studentenreisproduct niet stopzet?

Wat gebeurt er als ik mijn studentenreisproduct niet stopzet?[bewerken]

Als je je studentenreisproduct niet op tijd stopzet moet je een boete betalen. [27] In 2017 is deze boete € 97,- per halve maand. De eerste helft van de maand loopt tot en met de 15de van de maand. Een simpel rekensommetje maakt een en ander al flink duidelijk:

 • Eén maand niet stopzetten kost 194 euro
 • Twee maanden niet stopzetten kost 388 euro
 • Drie maanden niet stopzetten kost 582 euro
 • Een half jaar niet stopzetten kost 1164 euro

Een duur geintje dus!

Wanneer moet ik mijn studentenreisproduct uiterlijk stopzetten?[bewerken]

DUO heeft een handig overzicht beschikbaar gemaakt om te bepalen wanneer je je studentenreisproduct uiterlijk moet stopzetten [28]. Bekijk dit overzicht op de website van DUO.

Na je studie[bewerken]

Hieronder beantwoorden we vragen over het sociaal leenstelsel en je leven na je studie.

Welke leningen moet ik terugbetalen?[bewerken]

Je moet na je studie zowel je reguliere lening als je collegegeldkrediet terugbetalen. Meer informatie over de verschillen tussen beide vind je onder Welke soorten leningen zijn er?

Je ov-jaarkaart is een lening (à € 89,07 per maand in 2017 [29]), maar die wordt ook in het nieuwe sociaal leenstelsel omgezet naar een gift als je binnen tien jaar een diploma haalt. Je ov-jaarkaart is altijd gratis als je een mbo 1- of mbo 2-opleiding volgt.

Wanneer moet ik beginnen met terugbetalen?[bewerken]

Wanneer je recht op studiefinanciering eindigt begint op 1 januari in het volgende jaar de zogeheten aanloopfase. [30] Deze aanloopfase duurt twee jaar en in die tijd hoef je nog niet terug te betalen. Dat mag natuurlijk wel, want dan loopt de rente die je over je lening moet betalen minder hoog op.

Na deze aanloopfase van twee jaar begint de aflosfase. Je moet vanaf dan je lening af beginnen af te lossen.

Hoeveel moet ik terugbetalen?[bewerken]

Dit hangt af van de hoogte van de schuld en de draagkracht van de voormalig student. [31] Op de website van DUO vind je een handig overzicht met de termijnbedragen.

Hoeveel rente betaal ik?[bewerken]

Als je je studielening terugbetaalt betaal je ook rente over deze lening. De rente loopt vanaf de maand waarin je je lening hebt ontvangen. [32] De hoogte van de rente is afhankelijk van de situatie van de Nederlandse overheid. DUO stelt de rente steeds vast in een rentevaste periode van vijf jaar. [33] Daarna krijg je een nieuw rentepercentage.

In 2017 en 2018 is het rentepercentage 0,00%. [34]

Ben je al aan het terugbetalen en wil je de ontwikkeling van de rente zien voor jouw lening? DUO heeft een handige tool gemaakt waarmee je je huidige rentevaste periode en de ontwikkeling van de rente kunt zien. Ga naar de website van DUO voor deze tool.

Wat moet ik doen als ik niet kan terugbetalen?[bewerken]

Uiteraard wordt er rekening gehouden met hoeveel je daadwerkelijk kunt terugbetalen. [35] Desondanks kan het voorkomen dat terugbetalen gewoon echt even niet lukt. Je kunt dan het terugbetalen van je studieschuld tijdelijk stopzetten. [36] Daar zitten wel voorwaarden aan verbonden:

 • De aflosvrije periode moet op uiterlijk de 1e van de maand waarin de periode moet ingaan worden aangevraagd;
 • De rente over de schuld wordt niet stilgezet;
 • De maximale terugbetaaltermijn wordt verlengd met het aantal maanden dat je inzet. Dat betekent dat als je één maand inzet je totale terugbetaaltermijn 35 jaar en één maand wordt. Deze periode wordt verlengd omdat na de aflosperiode van 35 jaar de restschuld wordt kwijtgescholden.
 • Het terugbetalen kan voor een periode van maximaal 60 maanden worden stopgezet. Dat is dus voor 5 jaar. Het is niet nodig om dit in één keer in te zetten; het mag ook in termijnen (bijvoorbeeld twee jaar wel, drie jaar niet, vijf jaar wel, twee jaar niet, rest wel).

Let op: als je draagkracht enorm achteruit is gegaan hoef je misschien geen aflossingsvrije periode aan te vragen. Je kunt DUO ook vragen om je maandbedrag opnieuw te berekenen. Het kan dan zelfs gebeuren dat je op dat moment maandelijks € 0,- terug hoeft te betalen.

Het maakt DUO niet uit waarom je een aflossingsvrije periode aanvraagt. Of het de aanschaf van een nieuwe auto is, een bruiloft, dat maakt allemaal niets uit.

Kan mijn lening worden kwijtgescholden?[bewerken]

Soms kan je lening worden kwijtgescholden. [37] In de meeste gevallen gaat het dan echter wel om een deel van je lening. Voor kwijtschelding zijn er natuurlijk tientallen gevallen te verzinnen waarin er tot kwijtschelding kan over worden gegaan. Dit zijn de meest voorkomende gevallen:

 • Restschuld: Als je na de aflosperiode van 35 jaar nog een restschuld hebt wordt deze automatisch kwijtgescholden. Let op: als je in deze 35 jaar een aflossingsvrije periode hebt aangevraagd wordt deze periode boven de 35 jaar opgeteld. Voor meer informatie over de aflossingsvrije periode: Wat moet ik doen als ik niet kan terugbetalen?
 • Laag inkomen: Als je een aanvullende beurs hebt gehad en je verzamelinkomen is minder dan € 39.517,64 of € 49.397,05 indien het gaat om een gezamenlijk verzamelinkomen (dus met partner), dan kan je lening gedeeltelijk worden kwijtgescholden.
 • Niet direct kwijtschelding: Let erop dat je pas 4 kalenderjaren nadat je voor het laatst studiefinanciering hebt ontvangen kwijtschelding kunt aanvragen.
 • Overlijden: Als je overlijdt dan vervallen alle schulden.
 • Medische oorzaak: Bij een bijzondere medische oorzaak kan je schuld gedeeltelijk of volledig worden kwijtgescholden. Neem daarvoor contact op met DUO om te bepalen of je hiervoor in aanmerking komt.

Aan wie moet ik mijn lening terugbetalen?[bewerken]

Je betaalt terug aan DUO.

Moet ik het terugbetalen zelf regelen?[bewerken]

Nee. Je betaalt terug middels automatische incasso. [38] Het incassobedrag wordt iedere maand rond de 25e van je rekening afgeschreven.

Je hoeft alleen iets te doen als je betaalgegevens wijzigen, bijvoorbeeld doordat je van bank wisselt. Je kunt handmatig je betaalgegevens wijzigen [39]:

 • Log in op Mijn DUO
 • Ga naar Mijn gegevens
 • Ga naar Bank en klik op Rekeningnummer wijzigen

Het is ook mogelijk om de wijziging op papier door te geven. Op de website van DUO vind je een formulier om dit te regelen.

Wat is het effect van mijn studielening op een hypotheek?[bewerken]

Een studielening wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). [40] Desondanks is het aan te raden om bij het aanvragen van een hypotheek aan te geven dat je een studieschuld hebt. Het zou zeer onverantwoord zijn om een te hoge hypotheek af te sluiten.

Een studieschuld heeft een effect op de maximale hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Op de website van de Consumentenbond vind je de effecten van een studieschuld op je hypotheek anno 2017.

Referenties[bewerken]

 1. Rijksoverheid Beter onderwijs door invoering sociaal leenstelsel
 2. VSSD Waarom is het leenstelsel ingevoerd?
 3. Volkskrant Sociaal leenstelsel wordt ingevoerd: dit gaat er veranderen?
 4. Rijksoverheid Beter onderwijs door invoering sociaal leenstelsel
 5. VSSD Waarom is het leenstelsel ingevoerd?
 6. VSSD Waarom is het leenstelsel ingevoerd?
 7. DUO Ik wil niets lenen, maar ik wil wel een studentenreisproduct. Hoe regel ik dat?
 8. DUO Bedragen
 9. Volkskrant Sociaal leenstelsel wordt ingevoerd: dit gaat er veranderen]
 10. DUO Hoeveel is het?
 11. DUO Aanvragen aanvullende beurs]
 12. DUO Inkomen ouders
 13. DUO Aanvullende beurs
 14. DUO Aanvullende beurs aanvragen
 15. ISO Hoe lang krijg je studiefinanciering?
 16. DUO Verlenging van de prestatiebeurs
 17. Rijksoverheid Beter onderwijs door invoering sociaal leenstelsel
 18. DUO Lenen
 19. Volkskrant Sociaal leenstelsel wordt ingevoerd: dit gaat er veranderen?
 20. ISO Hoe lang krijg je studiefinanciering?
 21. DUO Verlenging van de prestatiebeurs
 22. DUO OV en reizen
 23. DUO Studentenreisproduct stopzetten
 24. 18ennu Studieschuld terugbetalen
 25. DUO Wijzigingshulp opleiding
 26. Studentenreisproduct Studentenreisproduct stopzetten
 27. DUO Studentenreisproduct stopzetten
 28. DUO Studentenreisproduct stopzetten
 29. DUO OV en reizen
 30. DUO Wanneer terugbetalen?
 31. DUO Hoeveel terugbetalen?
 32. DUO Lenen
 33. DUO Rentepercentage
 34. DUO Lenen
 35. DUO Hoeveel terugbetalen?
 36. DUO Tijdelijk niet aflossen
 37. DUO Kwijtschelding
 38. DUO Betaalwijze
 39. DUO Een nieuw rekeningnummer
 40. Consumentenbond https://www.consumentenbond.nl/hypotheek-eerste-huis/studieschuld-hypotheek