Sociaal leenstelsel
Scholieren die aan hun studie beginnen krijgen geen basisbeurs meer maar vallen onder het sociaal leenstelsel. Op deze pagina gaan we in op de algemene concepten achter het sociaal leenstelsel. Verder verwijzen je door naar pagina's die veel meer vragen beantwoorden. We vinden namelijk dat de meeste bronnen op het internet zeer divers en enigszins chaotisch zijn. Daardoor raak je alleen maar verder verward. We hebben daarom alle informatie op een overzichtelijke manier bij elkaar gebracht.
Wat is het sociaal leenstelsel?[bewerken]
Met ingang van september 2015 ontvangen studenten geen basisbeurs meer. Iedere nieuwe student moet vanaf dan zijn studiebijdrage lenen.
Het leenstelsel is geïntroduceerd door de overheid met het oog op de Nederlandse schatkist. Het afschaffen van de basisbeurs leidt tot een extra financiële speelruimte van circa 800 miljoen Euro.
De introductie van het sociaal leenstelsel ging niet zonder slag of stoot: terwijl sommige partijen vonden dat studenten een verantwoordelijkheid dragen voor studeren en dus ook zelf moeten bijdragen, vinden anderen dat de minder bedeelde student en zijn of haar ouders getroffen worden. We kunnen ons dan ook voorstellen dat het sociaal leenstelsel behoorlijk wat onzekerheden en vragen oproept.
We hebben daarom een overzicht gemaakt dat veel algemene vragen over het sociaal leenstelsel bevat. Dat kun je via de link hieronder lezen.
→ Een overzicht van de algemene vragen over het sociaal leenstelsel
Het sociaal leenstelsel tijdens je studie[bewerken]
Tijdens je studie kun je soms effecten van het sociaal leenstelsel ondervinden. Waar het vroeger redelijk normaal was dat je soms een tentamen liet schieten omdat je niet nominaal (dat betekent binnen de tijd die ervoor staat) hoefde te studeren, nu is dat anders. Moet je niet toch nog even blokken? We kunnen ons goed voorstellen dat dit soort vragen ontstaan. Of: hoeveel moet ik lenen?
We hebben voor vragen over het sociaal leenstelsel tijdens je studie een overzicht gemaakt met veelgestelde vragen. Via de link hieronder kom je bij dit overzicht terecht.
→ Een overzicht van de algemene vragen over het sociaal leenstelsel tijdens je studie
Het sociaal leenstelsel na je studie[bewerken]
Na je studie moet je de lening terugbetalen. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Hoeveel moet ik terugbetalen en hoe lang mag ik daar over doen? En mij is iets verteld over kwijtschelding van de lening, hoe zit dat precies? We hebben ook voor deze categorie vragen een overzicht gemaakt met veelgestelde vragen & antwoorden. Via de link hieronder kom je bij dit overzicht terecht.
→ Een overzicht van de algemene vragen over het sociaal leenstelsel na je studie