Ga naar: navigatie, zoeken

Studiekeuze-stappenplan

Het is waarschijnlijk de reden waarom je op deze pagina bent beland: een studie kiezen is geen eitje. Terwijl je op de middelbare school met een aantal vaste, verplichte vakken nog alle kanten uit kunt, leg je door een studie te kiezen een groot deel van je toekomst vast. Je doet er daarom goed aan om een zorgvuldige keuze te maken. Op deze pagina proberen we je te helpen een verstandige keuze te maken.

"Ik ben een studie gaan doen waarvan ik verwachtte dat hij aansloot op een vak van de middelbare school. Dat bleek niet zo te zijn. Als je een vak op de middelbare leuk vindt, wil dat niet persé zeggen dat je dat op de studie ook vindt." - Dirk-Jan, voormalig student Technische Natuurkunde.

Stap 1: jouw interesses[bewerken]

Kiezen begint bij jezelf. Ga op zoek naar wat jou echt bezighoudt. Kijk jij graag economisch nieuws en ben je geïnteresseerd in beurshandel? Dan zouden economisch-wiskundige opleidingen wat voor je kunnen zijn. Wil je mensen of dieren verplegen? Dan kun je eens kijken bij geneeskunde of diergeneeskunde. En ga zo maar door. Zet eens voor jezelf op een rijtje wat je interesseert in het leven en waar jij goed in bent. Dan kun je al een eerste selectie van studies maken! De volgende vragen helpen je daar goed bij:

  • Wat zijn mijn hobby's?
  • Wat zijn mijn interesses?
  • Welke vakken op de middelbare school vind ik écht leuk?
  • Waar zou ik meer over willen weten?
  • Welke vakken op de middelbare school ben ik goed in?


Belangrijk! Probeer het lijstje met vakken waar je goed in bent niet alleen te baseren op je cijfers. Vraag ook je docent eens naar wat hij van jouw potentie vindt. Vraag je daarom bij slechte cijfers altijd af: kan en snap ik het écht niet met hard werken, of heb ik zelf een beetje zitten luieren? Als dat laatste het geval is, dan kun je de opgelopen schade met hard werken altijd weer inhalen.

"Op de middelbare school was ik nooit goed in wiskunde. In de brugklas ben ik met een onvoldoende overgegaan naar de tweede klas. Uiteindelijk heb ik, met hard werken en alle schade inhalen, mijn vwo met een 7 voor wiskunde B gehaald. Wat ik nooit voor mogelijk hield gebeurde: voor gevorderdere wiskunde B-vakken op de universiteit haal ik achten en negens!" - Anonieme student

Stap 2: zoek naar studies die bij je passen[bewerken]

Je hebt als het goed is nu een beeld van jouw interesses en waar je goed in bent. Dat betekent dat je er klaar voor bent om in het studielandschap te duiken terwijl je weet waar je zo ongeveer moet beginnen. Via Studiewiki kun je nu op zoek naar daadwerkelijke studies. Dat kun je op twee manieren doen:

  1. Je kunt op onze homepage een universiteit aanklikken van de studentenstad waarin jij geïnteresseerd bent, om te kijken welke studies zij aanbieden. Ook kun je studentensteden bekijken onder 'Studeren in...'
  2. Door middel van onze zoekfunctie kun je naar studies zoeken. In onderstaande afbeelding zie je waar je onze zoekbalk kunt ontdekken. Als je bijvoorbeeld goed bent in aardrijkskunde, dan kun je zoeken op "aardrijkskunde". Je zult zien dat er dan bijvoorbeeld Aardwetenschappen in Utrecht uitkomt, maar daarnaast nog een hoop meer.


HPhBYtv-1-.png

Stap 3: bezoek open dagen[bewerken]

Bij de derde stap heb je een lijstje opgesteld van studies die jij interessant vindt. Op de website van de universiteit waar iedere studie gegeven wordt, kun je informatie vinden over de open dag die door de opleiding wordt georganiseerd. Vaak wordt een open dag op vrijdag en zaterdag gehouden. Probeer van iedere studie op je lijstje een open dag te bezoeken. Overleg met je decaan hoe vaak je je lessen mag missen voor je studiekeuze. Vaak wordt daar namelijk niet moeilijk over gedaan. Neem ook je ouders/verzorgers mee, om hen een impressie te geven van jouw interesses en jouw zelfstandig gekozen mogelijkheden. Het is namelijk erg belangrijk dat zij ook weten wat jou bezighoudt en welke mogelijkheden er zijn. Bovendien kennen ze jou langer dan vandaag, dus misschien zien zij elementen in een studie die jou heel erg of juist niet zullen aanspreken, terwijl jij dit nog niet doorhebt. Het meebrengen van ouders is heel normaal.

Laat op de open dag de opleiding goed op je inzinken. Vergelijk het beeld dat jij van de opleiding hebt opgedaan met de werkelijke situatie. Houd er wel rekening mee dat veel universiteiten de opleiding zo goed mogelijk uit proberen te laten zien, dus ga niet over één nacht ijs.

Tip! Veel open dagen worden in 'dagdelen' gehouden. Dat betekent dat je 's ochtends de ene opleiding kunt bezoeken, waarna je luncht en 's middags de volgende bezoek. Als je op een universiteit maar in één opleiding geïnteresseerd bent, kies dan voor het andere dagdeel een andere opleiding uit die je wel leuk lijkt, maar niet op je echte interesselijst staat. Misschien verandert je mening wel tijdens de open dag!

Stap 4: loop mee met studenten[bewerken]

Bij zo'n beetje iedere opleiding is het mogelijk om een dag mee te lopen met een student. Op de website van de universiteit van jouw interesse staat ongetwijfeld een kopje over 'meelopen'. Vind je het moeilijk om de pagina van jouw studie te vinden? Zoek dan op Studiewiki naar je studie en ga via die pagina naar de website van jouw studie.

Bij een meeloopdag leer je meer over de studie dan er op een open dag wordt verteld. Je meeloopdag is een echte dag uit het leven van een student: je volgt de colleges die je meeloopbegeleider die dag heeft. Je wordt door hem of haar rondgeleid op het terrein van de universiteit en kunt vragen stellen over het studentenleven. Als je nog vragen nodig hebt die je kunt stellen, dan zijn dit goede om te stellen:

  • Wat voor vakken heb je nog meer gehad in de rest van het jaar?
  • Lijkt wat ik vandaag doe een beetje op wat je normaal ook krijgt?
  • Wat vind je zelf van je studie en waarom?
  • Wat is er zo leuk aan de stad waar je studeert en woon je er zelf ook?
  • Ben je lid van een studentenvereniging (of studievereniging)?

Veel plezier!

Stap 5: bespreek en maak je keuze[bewerken]

Vanuit je interesses en mogelijke studies ben je langs geweest op open dagen en heb je bij één of meerdere studies meegelopen. Mogelijk heb je een goed beeld welke studie je wilt gaan doen. Als dat nog niet zo is, dan raden we je aan om weer bij stap één te beginnen, maar dan andere interesses te bekijken. Zo kom je uiteindelijk gegarandeerd een studie te pakken die je interessant vindt.

Belangrijk! Ga niet een studie doen 'omdat je moet kiezen'. Een tussenjaar is dan misschien een betere oplossing. De kans is namelijk erg klein dat je in zulke situaties de juiste keuze hebt gemaakt, en stoppen is zonde.

Als je een studie hebt gevonden die je wilt doen, bespreek het dan met je decaan en met je ouders/verzorgers. Zij kunnen ook inschatten of de studie eventueel bij je past, of juist niet. Daar hoef je natuurlijk niet naar te luisteren, maar het is altijd fijn om te weten dat zij achter je keuze staan. Doe wat je hart ingeeft. Veel succes!

Hoe meld ik mij aan voor een studie?

Stap 6: matching[bewerken]

Aan onder andere de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht is een zogeheten 'matchingsprocedure' verplicht. Dat houdt in dat je, nadat je je hebt ingeschreven, een aantal dagen bezighoudt met een 'check' of je studiekeuze echt de juiste is. Je volgt een aantal dagen onderwijs, moet studeren en wordt geëxamineerd. Het resultaat daarvan heeft geen invloed op het wel of niet mogen studeren, maar het betekent wel dat je een goed beeld krijgt hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat bij de studie van jouw keuze. Ook wordt vaak een studiekeuzecheck afgenomen.

Is matching verplicht op mijn universiteit naar keuze?[bewerken]

Universiteit Matching verplicht?
Erasmus Universiteit Rotterdam Verplicht voor sommige bacheloropleidingen
Maastricht University Verplicht voor niet-lotings- en niet-decentrale selectie-bacheloropleidingen.
Open Universiteit Geen matchingsprocedure
Protestantse Theologische Universiteit Onbekend
Radboud Universiteit Verplicht voor alle bacheloropleidingen
Rijksuniversiteit Groningen Verplicht voor bacheloropleidingen zonder decentrale selectie
Technische Universiteit Delft Matching niet verplicht, maar wel mogelijk.
Technische Universiteit Eindhoven Verplicht voor alle bacheloropleidingen, als je een Nederlandse vooropleiding hebt gehad.
Theologische Universiteit Apeldoorn Onbekend
Theologische Universiteit Kampen Onbekend
Tilburg University Verplicht voor alle opleidingen, met uitzondering van Economics (numerus fixus), International Business Administration (numerus fixus) en Psychologie (numerus fixus).
Universiteit Leiden Verplicht voor alle bacheloropleidingen, met uitzondering van de Academische Pabo.
Universiteit Twente Verplichte matching, m.u.v. opleidingen Psychologie, Technische Geneeskunde en ATLAS.
Universiteit Utrecht Niet-bindende matching voor alle opleidingen, met uitzondering van Psychologie; deze matchinguitslag is bindend.
Universiteit van Amsterdam Verplicht voor alle opleidingen, behalve een aantal uitzonderingen. Sommige studies hanteren namelijk een andere matchingprocedure.
Universiteit voor Humanistiek Onbekend
Vrije Universiteit Amsterdam Verplicht voor alle bacheloropleidingen
Wageningen University Verplichte (online) matching voor alle opleidingen

Algemene tips & tricks[bewerken]

  • Ga langs bij zo veel mogelijk universiteiten. Bezoek alle open dagen en doe bij zo veel mogelijk opleidingen een meeloopdag.
  • Bekijk op Studeren in... alle studentensteden, om te kijken of ook de stad bij jou past.
  • Bespreek met zo veel mogelijk geïnteresseerden je studiekeuze. Wie weet kom je tot nieuwe inzichten!