Ga naar: navigatie, zoeken

Aardwetenschappen (Universiteit Utrecht)

Bij de bacheloropleiding Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht houd jij je bezig met een verscheidenheid aan vragen die te maken hebben met de staat van onze aarde in het verleden, in het nu en in de toekomst. Want hoe houden we droge voeten in Nederland als klimaatverandering ervoor zorgt dat het steeds vaker en harder gaat regenen? Kunnen we CO2 in de grond opslaan, want is dit eigenlijk wel de beste oplossing? Hoe ontstaan aardbeving en kunnen we ervoor zorgen dat we aardbevingen in de toekomst kunnen voorspellen? Dat zijn vragen waar jij je als student aardwetenschappen mee zult bezighouden.

Tijdens je opleiding[bewerken]

→ Meer informatie over studeren in Utrecht

De opleiding Aardwetenschappen is een brede bacheloropleiding: aardrijkskunde wordt gecombineerd met natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie. Daardoor leer je processen die in onze aardbol plaatsvinden, goed begrijpen. Je kunt bijdragen aan een betere samenleving door het verleden te onderzoeken en daarmee het klimaat en het milieu van de toekomst nauwkeuriger te voorspellen. Of denk aan een model om te onderzoeken waar de volgende grote aardbeving plaatsvindt. Als aardwetenschapper kun je potentieel miljoenen levens beschermen en enorme schade voorkomen.

De bacheloropleiding Aardwetenschappen van de Universiteit Utrecht is de grootste en de breedste aardwetenschappelijke opleiding in Nederland. Zo komen er kustprocessen langs tijdens je bachelor, maar houd je je ook bezig met het aardmagnetisch veld. Ook leer je hoe bergen ontstaan en wat er gebeurt onder de bovenste bodemlaag, met het grondwater. In Utrecht heb je dus een groot aanbod van vakken uit alle belangrijke aardwetenschappelijke disciplines, waardoor je een brede blik in het vakgebied ontwikkeld. Ook mag je delen van je studieprogramma zelf samenstellen: jouw ambitie en aardwetenschappelijke interesses staan centraal.

Vakken in jaar 1[bewerken]

Kwartiel Vak ECTS Beschrijving
1 Systeem aarde 1 Dit introductievak laat je kennismaken met de planeet aarde. De naduk ligt hierbij op de ‘vaste aarde’. Dat wil zeggen dat je vooral gaat kijken naar plaattektoniek, vulkanen, de gesteentecyclus en de inwendige aarde. Deze kennis wordt toegepast in een excursie naar de Ardennen.
1 Wiskunde-fysica 1
2 Systeem aarde 2 In het tweede deel van 'Systeem aarde' ben je vooral bezig met de vormen en processen aan het aardoppervlak. Dat wil zeggen dat je vooral gaat kijken naar verwering, rivieren, klimaat(verandering) en de hydrologische cyclus.
2 Wiskunde-fysica 2
3 Tijd en causaliteit in de AW De wordingsgeschiedenis van de Aarde is de rode draad in de colleges waarbij grote omwentelingen in het vakgebied worden verhelderd met de basale concepten van het vakgebied. De werking en waarden van wetenschap worden uitgelegd aan de hand van concepten uit de wetenschapsfilosofie, geïllustreerd met voorbeelden uit de studie aardwetenschappen en de praktijk.
3 Chemistry of the Earth Chemical processes play a critical role in the functioning of the earth system. The aim of this course is to show how fundamental chemistry can be used to understand how natural processes and, more recently, human activities, have shaped and are shaping the earth environment as we know it.
4 Veldwerk 1 (keuze: Spanje) Dit bestaat uit een voorbereidingsperiode (4 weken), waarin je technieken leert die je samen met je opgedane kennis van het eerste jaar toe gaat passen in het veld. Het tweede deel (4 weken) vindt plaats in Spanje en richt zich vooral op het maken van een geologische kaart en de interpretatie daarvan. De laatste 2 weken (in Nederland) besteed je aan een project dat aan het veldwerk gekoppeld is.
4 Veldwerk 1 (keuze: Frankrijk) Het veldwerk bestaat uit een voorbereidingsperiode (4 weken), waarin je technieken leert die je samen met je opgedane kennis van het eerste jaar toe gaat passen in het veld. Het tweede deel (4 weken) vindt plaats in Frankrijk waarbij verschillende aardwetenschappelijke onderdelen aan bod komen, zoals geologie, geomorfologie en hydrologie (erosie). De laatste 2 weken (in Nederland) besteed je aan het verder uitwerken van de (deel)verslagen.

Na je opleiding[bewerken]

Als Bachelor of Science in Aardwetenschappen kun je ervoor kiezen om de arbeidsmarkt op te gaan. Dat komt niet vaak voor: de meeste studenten gaan verder met een masteropleiding. Met zo'n master kun je in verschillende werkvelden aan de slag. Je kunt in de wetenschap verder, maar kunt ook in het bedrijfsleven een baan vinden.

Je kunt verder met de volgende masteropleidingen:

MSc Earth Structure and Dynamics[bewerken]

De master Earth Structure and Dynamics richt zich op de samenstelling, structuur en evolutie van de korst, mantel en kern van de aarde.

MSc Earth Surface and Water[bewerken]

De master Earth Surface and Water richt zich op de dynamica van kusten en rivieren, hydrologische processen, landdegradatie en de geologie gedurende het Kwartair (laatste tijdperk).

MSc Earth, Life and Climate[bewerken]

In het master Earth, Life and Climate komen kennis van biologie, geochemie en sedimentaire geologie samen.

MSc Energy Science[bewerken]

Hoe moeten we omgaan met energie en materialen? En wat is de toekomst van technologie op energiegebied? Dit bestudeer je bij dit masterprogramma.

MSc Geographical Information Management and Applications (GIMA)[bewerken]

Tijdens het masterprogramma GIMA word je opgeleid tot allround manager en/of onderzoeker op het gebied van geo-informatie.

MSc Sustainable Business and Innovation[bewerken]

Deze master geeft je inzicht in het gedrag van organisaties omtrent duurzaamheid. Je krijgt inzicht in hoe innovaties binnen een bedrijf bijdragen aan een duurzamer gedrag.

MSc Sustainable Development[bewerken]

Hoe kunnen we de wereld duurzamer maken? Je zoekt naar innovatieve oplossingen voor toekomstige generaties.

MSc Water Science and Management[bewerken]

Je verwerft inzicht in moderne watermanagementtechnieken en waterbeleid vanuit een duurzaam perspectief.

MSc Innovation Sciences[bewerken]

Je krijgt een sterke basis in alles wat van belang is bij innovatie. Je leert over technologie, bedrijven en management. Hoe realiseer je innovaties?

Ervaringen[bewerken]