Ga naar: navigatie, zoeken

Universiteit Twente

(Doorverwezen vanaf University of Twente)
Logo-ut.png

De Universiteit Twente (Engels: University of Twente) is een Nederlandse universiteit die gevestigd is in Enschede. De universiteit biedt een breed programma van technische en maatschappelijke studies aan. Dit artikel beantwoordt vragen als "Welke opleidingen kan ik volgen aan de Universiteit Twente?" en "Wat zijn de studentenverenigingen in Enschede?".

In 2017 bereikte de Universiteit Twente het studentenaantal van 10.000 tegelijkertijd studerende studenten.[1]

→ Of was je op zoek naar meer informatie over het studentenleven in Enschede?

Bacheloropleidingen aan de Universiteit Twente[bewerken]

De opleidingen van de Universiteit Twente zijn gefocust op technische en maatschappelijke richtingen. Dit komt naar voren in het motto van de universiteit - High tech, human touch. Als je je afvraagt welke opleidingen worden aangeboden op de Universiteit Twente, dan kun je onderstaande lijst eens bekijken:

University College Twente[bewerken]

University College Twente (ook bekend als ATLAS) is een university college waarbij topstudenten uitgedaagd worden technische vraagstukken vanuit meerdere invalshoeken te benaderen en op te lossen. In de toekomst is er sprake van een nieuwe generatie ingenieur die rekening moet houden met problemen die vandaag de dag toekomstmuziek zijn. Binnen de opleiding houd je je bezig met techniek in een context: zo gebruik je bij projecten culturele, politieke en sociale theorieën en laat je niet enkel de techniek het project voortstuwen.

Ben jij...

  • Een excellente student met voor wiskunde B en een ander exact vak een 7,5 of hoger op je eindlijst?
  • Breed geïnteresseerd en wil je vanuit verschillende disciplines problemen oplossen?
  • Iemand met een sterke motivatie en een hoge discipline?

Dan is de opleiding ATLAS misschien wat voor jou! Lees dan snel meer over ATLAS.

Advanced Technology[bewerken]

Als student Advanced Technology ben je breed technisch geïnteresseerd. Advanced Technolgy is namelijk een unieke bacheloropleiding: deze wordt alleen gegeven aan de Universiteit Twente. De opleiding sluit naadloos aan bij de behoeften van de hedendaagse samenleving. Verschillende natuurwetenschappelijke disciplines, zoals elektrotechniek, scheikunde, natuurkunde, wiskunde, werktuigbouwkunde worden gecombineerd met bedrijfskunde. Zo kun je optimaal ontdekken waarmee je later aan de slag wilt.

Biomedische Technologie[bewerken]

De opleiding Biomedische Technologie leidt je op tot ingenieur. Je ontwerpt en ontwikkelt nieuwe technologie die de gezondheidszorg verbetert. Zo zul jij je bezighouden met het bouwen van revalidatierobots, kunstorganen, diverse soorten scans en protheses. Je combineert daardoor verschillende vakgebieden: natuurkunde, wiskunde, scheikunde, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, biologie en geneeskunde. Een tegelijk brede maar gefocuste opleiding dus; ideaal als jij met een technische blik de medische wereld in wilt.

Business & IT[bewerken]

De bacheloropleiding Business & IT aan de Universiteit Twente is dé opleiding voor mensen die geïnteresseerd zijn in een combinatie tussen bedrijfskunde en informatica. Wil je ''bedrijfskunde'' of ''technische bedrijfskunde'' studeren, maar wil je net wat meer? Bekijk dan snel meer over de opleiding Business & IT.

Bij Business & IT, onder UT-studenten ook wel BIT genoemd, benader je IT-problemen vanuit een technische én bedrijfskundige invalshoek. Je wordt opgeleid tot kenner van bedrijven en informatiesystemen en speelt een vitale rol bij IT-projecten binnen bedrijven. Omdat de hoeveelheid IT toeneemt en deze projecten steeds complexer worden, zul je je geen zorgen hoeven maken over werk na je opleiding.

Ben jij...

  • Geïnteresseerd in bedrijfskunde en informatica?
  • Iemand die programmeren wil leren, maar ook de financiële situatie van bedrijven wilt begrijpen?
  • Een persoon die de ontwikkeling van een informatiesysteem interessant vind?

Dan is de opleiding Business & IT misschien wat voor jou!

→ Bekijk meer over Business & IT op de opleidingspagina.

Civiele Techniek[bewerken]

De wereld om je heen is ontworpen door civiel ingenieurs. Denk alleen al aan je huis, het riool, en weg-, spoor- en waterbouw. Als een student Civiele Techniek bouw je letterlijk aan de toekomst. Door jou blijft een land veilig, leefbaar en bereikbaar. Civieltechnische adviesbureaus en banken zitten te springen om civiel ingenieurs. Het tekort aan hen lijkt de komende jaren alleen maar op te lopen.

Communicatiewetenschap[bewerken]

Communicatie is van vitaal belang voor organisaties. Hoe zet je met succes een nieuw product in de markt? Hoe beïnvloedt communicatie de reputatie van een bedrijf? Hoe kun je sociale media inzetten binnen een marketingstrategie? Dat zijn vragen waar jij je bij de opleiding Communicatiewetenschap mee bezighoudt.

Creative technology[bewerken]

Ben jij creatief, maar ben je tegelijkertijd geïnteresseerd in technologie? Bij creative technology leer je de modernste technologie en nieuwe media inzetten voor interactie met en tussen gebruikers. Het draait bij CreaTe om het beïnvloeden en verbeteren van het dagelijks leven van mensen door middel van technologie. Lijkt het je wat om een pak te maken waarin je de aanraking kunt voelen van iemand die ver weg is? Of vind je het gaaf om een robotgids te bouwen die mensen rond kan leiden? Dan is creative technology misschien wel wat voor jou.

Electrical Engineering[bewerken]

Als elektrotechnicus leer je elektromagnetische verschijnselen zoals stroom, radio- en microgolven en licht begrijpen en beheersen. Je draagt bij aan nieuwe elektrische producten en duurzame energievoorziening: je bent dus echt hard nodig. Als student Electrical Engineering ontwerp je in projecten zelf eigen microchips, robots, of high-tech audiofilters: klinkt goed, vind je niet? Als elektrotechnicus heb je een uitstekende kans aan een goede baan. Er is namelijk een groot tekort aan goedopgeleide ingenieurs.

European Public Administration[bewerken]

European Public Administration is dé studie voor diegene die geïnteresseerd is in de oorzaken van complexe vraagstukken op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Ook leer hoe je zulke problemen kunt oplossen. Je ontdekt hoe nationale en internationale overheden samen met het bedrijfsleven problemen in de samenleving oplossen. Het gaat dan om terrorisme, internationale veiligheid, ongelijkheid en werkloosheid. Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Lijkt je dit wat? Dan is European Public Administration misschien wel wat voor jou.

Gezondheidswetenschappen[bewerken]

De zorg staat de laatste tijd flink onder druk. Als gezondheidswetenschapper leer je de organisatie van zorg en de kwaliteit van zorg bewaken en verbeteren. Hoe organiseer je zorg het beste? En hoe kan ik ervoor zorgen dat zorg betaalbaar blijft? Gezondheidswetenschappen combineert ziekte en gezondheid met organisatie en beleid om tot oplossingen voor deze vraagstukken te komen. De opleiding is wat voor jou als je later in een managementfunctie binnen de zorg wilt gaan werken.

Industrieel Ontwerpen[bewerken]

Als industrieel ontwerper werk je later in een dynamische en complexe wereld. Je komt met creatieve en innovatieve oplossingen voor producten en systemen waarbij de gebruiker centraal staat. Je combineert techniek met materialen, vervaardigingswijzen, vomgeving, ergonomie, bedrijfskunde en milieu. Als industrieel ontwerper vind je vrij gemakkelijk een geschikte baan. Het tijdens de opleiding werken in teams bestaande uit studenten van verschillende opleidingen werkt daarbij enorm in je voordeel.

International Business Administration[bewerken]

International Business Administration (IBA) is de Engelstalige variant van bedrijfskunde aan de Universiteit Twente. Je doet kennis en vaardigheden op over bedrijfskundige strategieën, die je kunt gebruiken als je een carrière start in het internationale bedrijfsleven. Op de UT wordt bij IBA bedrijfskunde vanuit verschillende thema's benaderd. Zo komt ondernemerschap, innovatie en verandermanagement, strategie, marketing, finance, supply chain management en organisatiestudies terug binnen de opleiding. Je ontwikkelt een diepgaand begrip van alle functies binnen een modern bedrijf en hoe ze opereren binnen een internationale omgeving.

Psychologie[bewerken]

Waarom gedraagt iemand zich op een bepaalde manier? En hoe komt het dat twee mensen zich verschillend gedragen? Wat is afwijkend en normaal gedrag en hoe kun je gedrag beïnvloeden? Dit zijn vragen die je vanuit verschillende invalshoeken oplost bij de bacheloropleiding Psychologie. Je krijgt te maken met vijf basisgebieden: cognitieve psychologie (waarin je leert hoe de hersenen werken), sociale psychologie (waar je leert hoe mensen zich in groepen gedragen), ontwikkelingspsychologie (hoe mensen qua gedrag veranderen), persoonlijkheidspsychologie (hoe mensen van elkaar verschillen) en klinische psychologie (hoe afwijkend gedrag ontstaat). Ben jij iemand die zich graag verdiept in anderen en deze personen wilt helpen bij gedragsproblematiek? Dan is psychologie misschien wel iets voor jou.

Scheikundige Technologie[bewerken]

Bij de bacheloropleiding Scheikundige Technologie (ST) aan de Universiteit Twente draait het om de ontwikkeling en het verbeteren van nieuwe materialen, producten en processen. Het is een hoogwaardige, uitdagende opleiding en biedt je een garantie op een goede baan binnen de chemie. Je bent namelijk in staat om de wereld om je heen te veranderen. Je modelleert grote en kleine productieprocessen en onderzoekt de eigenschappen van nieuwe materialen. Je durft de uitdaging aan te gaan om met al jouw kennis complexe chemische vraagstukken tot een goed einde te brengen. Door maatschappelijke belangen met technische te combineren wordt jouw expertise binnen het vakgebied goed gewaardeerd.

Ben jij iemand die scheikunde leuk vindt en er meer over wilt weten? Dan kan het goed zijn dat ST iets voor jou is!

Technische Bedrijfskunde[bewerken]

Hoe kun je systematisch de sterke en zwakke plekken van een bedrijf analyseren? Wat zijn verbeterpunten en hoe kun je deze uitvoeren? Dat leer je bij de bacheloropleiding technische bedrijfskunde aan de Universiteit Twente. Je verbetert organisaties en bedrijfsprocessen, waardoor de winst van een bedrijf wordt gemaximaliseerd en de risico's geminimaliseerd. Je combineert hierbij kennis van bedrijfskunde, informatietechnologie, wiskunde en techniek. Technische bedrijfskunde aan de UT richt zich met name op de industrie, de transportsector, de zorgsector en de financiële sector. Vind jij het leuk om een bedrijfskundig probleem op een technische manier te benaderen en op te lossen? Dan is technische bedrijfskunde misschien wel de opleiding die het beste bij jou past.

Technische Geneeskunde[bewerken]

Technologie is niet meer weg te denken uit de medische wereld. Als technisch geneeskundige word jij een nieuw soort medisch professional: eentje die medische én technische kennis combineert. Zo ontwerp je geavanceerde scans of innovatieve behandeltechnieken. Het maakt nieuwe diagnoses of behandeling mogelijk die gericht zijn op de individuele patiënt. Na het afronden van de bacheloropleiding Technische Geneeskunde ben je een gecertificeerd technisch medicus. De vooruitzichten voor technisch gespecialiseerde medici op de arbeidsmarkt zijn veelbelovend.

Technische Informatica[bewerken]

Loop jij warm voor de ontwikkeling van software en informatiesystemen? Dan kan Technische Informatica wat voor je zijn. Je houdt je bezig met vragen als "Hoe maak je een user interface intuïtief?", "Hoe maak je elektronische betalingen veilig en betrouwbaar?" en "Op welke manier kan ik software efficiënt ontwikkelen?". Je ontwerpt en ontwikkelt software voor complexe, informatieverwerkende systemen. Na je opleiding heb je veel carrièremogelijkheden. De arbeidsmarkt voor IT'ers is zeer goed. Startsalarissen zijn hoger dan gemiddeld.

Technische Natuurkunde[bewerken]

Waarom is staal veel sterker dan gietijzer? Hoe kan ik treinen laten zweven? Is kwantumcomputing mogelijk? Deze vragen beantwoord je bij Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente. Je krijgt vakken als mechanica, elektromagnetisme, stromingsleer en meer die je een uitgebreide natuurkundige basis bezorgen. Je wordt breed opgeleid en kunt na je opleiding daarom ook in andere vakgebieden aan de slag. Je gaat bij Technische Natuurkunde een goede toekomst tegemoet, want je bent erg gewild bij bedrijven.

Technische Wiskunde[bewerken]

Als je bent gefascineerd door problemen en hoe je ze wiskundig kunt oplossen, dan is Technische Wiskunde misschien wel wat voor jou. Van een probleem maak je als student een model, waarna je daaraan rekent. Zo houd je je bezig met optimalisatie van zoekmachines, dienstregelingen, klimaatmodellen en navigatiesystemen. Ook kun je je uitgebreide wiskundige kennis toepassen binnen de financiële wereld. Omdat je na je opleiding analytisch sterk bent, is een baan vinden geen enkel probleem. Je hebt goede carrièremogelijkheden. Je vindt Technisch Wiskundigen vaak bij overheden en in het bedrijfsleven op onderzoeksafdeling. Ook vind je TW'ers vaak binnen de managementlagen van een bedrijf.

Werktuigbouwkunde[bewerken]

Kun je niet ophouden met praten over werktuigen, apparaten, machines en fabrieken? Als werktuigbouwkundige ontwerp en maak jij deze dingen. Het zijn dingen die ons leven makkelijker en aangenamer maken. Werktuigbouwkunde zie je echt overal. Na je studie kun je snel aan de slag, want werktuigbouwkundigen zijn zeer gewild. Je kunt door je brede kennis alle kanten op.

Masteropleidingen aan de Universiteit Twente[bewerken]

U-Today[bewerken]

Om geïnformeerd te blijven over de actualiteit op de Universiteit Twente is U-Today opgericht, een onafhankelijk journalistiek medium dat zowel online als offline (middels het U-Today Science & Technology Magazine) uitgaves verzorgt. [2] [3]

De doelgroep van U-Today is met Nederlandse studenten, internationale studenten, het professoraat en andere medewerkers heel divers. Om aan te sluiten bij de eisen van haar doelgroep is U-Today ook actief op Instagram, Facebook en Twitter.

De content op de website van U-Today is een mix van Nederlands- en Engelstalige artikelen. De meeste artikelen worden geschreven door in-house reporters, maar soms worden ook persberichten gebruikt als de basis van een artikel.

Om het journalistiek beleid van U-Today te waarborgen en te laten aansluiten bij de wensen van de doelgroep bestaat er een Editorial Board. In dit board zit minimaal één lid uit het professoraat, één andere medewerker en één student. Momenteel bestaat het editorial board uit de volgende personen [4]:

  • Dr. Eric Lutters - voorzitter - docent & onderzoeker Industrial Design
  • Dr. Marloes Letteboer - wetenschappelijk lid - business director MIRA
  • Drs. Tom Mulder - secretaris & policy officer
  • Professor Ariana Need - wetenschappelijk lid - professor faculteit BMS
  • Dr. Oscar Peters - extern lid
  • Dico Defize - studentlid - student Creative Technology

Twents Onderwijs Model (TOM)[bewerken]

Binnen de Bacheloropleidingen van de UT is sinds collegejaar 2013-2014 het Twents Onderwijs Model ingevoerd. Dit model staat ook wel bekend als TOM. Het doel van dit model is om studenten meer binding te laten ervaren met hun studie en studiesucces te bevorderen. Het houdt meer contacturen in. Werken aan projecten staat binnen kwartielen - in Enschede modules genoemd - centraal. Vergeleken met andere universiteiten is het aantal contacturen voor bachelorstudenten aan de UT dus hoger.

Verenigingen in Enschede[bewerken]

Bekijk het hoofdartikel over studeren in Enschede

Studieverenigingen van de UT[bewerken]

Gezelligheidsverenigingen[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Tubantia Mijlpaal voor UT: meer dan 10.000 studenten
  2. U-Today About
  3. Magazines Science & Technology Magazines
  4. U-Today About -> Editorial board