Ga naar: navigatie, zoeken

Business & IT (Universiteit Twente)

De wo-opleiding Business & IT (BIT) leidt je op voor een (wetenschappelijke) carrière in een bedrijfskundig-informatietechnologische context. Je krijgt onder andere kennis van programmeren, het modelleren van informatiesystemen en bedrijfsprocessen, de financiële situatie van een bedrijf en de interactie tussen mensen en informatietechnologie. Je past veel van de bestudeerde theorie toe in projecten: aan de Universiteit Twente wordt in elk kwartiel één project voltooid dat aansluit bij de stof van het desbetreffende kwartiel.

Je mag na afronding van Business & IT verwachten dat je beslissingen kunt nemen over het toepassen van informatietechnologie, kennis hebt van bedrijven en noodzakelijke IT en hoe je goed met klanten kunt communiceren.

Je kunt Business & IT alleen aan de Universiteit Twente studeren. Wel worden vergelijkbare opleidingen aangeboden op andere universiteiten - hierin staat bedrijfskunde echter minder centraal en wordt de focus meer gelegd op taalkunde.

Tijdens je opleiding[bewerken]

In je eerste jaar leg je de basis voor je verdere studiesucces. In deze fase van je opleiding leer je bijvoorbeeld programmeren. Daarvoor wordt de programmeertaal Java gebruikt. Ook krijg je een uitgebreide wiskundige basis om de informatietechnologische noteerwijze te begrijpen. Verder krijg je ook verschillende modules samen met technische bedrijfskunde, om ook dat deel van het vakgebied te leren kennen.

Modules in je eerste jaar[bewerken]

Kwartiel Vak ECTS Beschrijving
1 Inleiding BIT 15 Elke oneven week (1, 3 5 &7) is het Onderwijs gecentreerd rond een bepaald TBK of BIT thema. Tijdens de even weken (2, 4 &6) splitsen de TBK en BIT studenten op. De TBK studenten gaan dan aan de slag met statistiek en kansrekening en de BIT studenten volgen programmeer onderwijs met de INF studenten. De weekthema’s zijn; productiemanagement, OR modelleren, informatiemanagement, financieel management en supply chain &sourcing.

Gedurende de module worden de thema’s gekoppeld aan de ontwerpcyclus: introductie – analyse – ontwerp – implementatie – evaluatie – analyse – ontwerp – implementatie. De ontwerpcyclus is de kern van de TBK en BIT modules. Door het onderwijs te koppelen aan deze ontwerpcyclus, worden de over te dragen kennis en vaardigheden voor studenten in een context geplaatst.

Alhoewel er over de eerste 7 weken heen in toenemende mate nadruk wordt gelegd op het projectwerk, ligt vanaf week 8 de nadruk op het project. De TBK studenten zullen bezig gaan met de ontwikkeling van een serious simulatie voor de stakeholders van de Batavierenrace. Gedurende het project leren studenten hoe zij middels simulatietechnieken bedrijfsprocessen kunnen analyseren en optimaliseren. De BIT studenten gaan bezig met de ontwikkeling van een mobiele applicatie voor verschillende stakeholders.

2 Softwaresystemen 15 In deze module worden studenten geïntroduceerd binnen het design, het ontwikkelen en het testen van softwaresystemen. Ook wordt hen geleerd een project onafhankelijk uit te voeren.

Voor het ontwerp van softwaresystemen wordt hen geleerd van software-engineeringmodellen gebruik te maken, met name van de UML-modelleertaal (class diagrams, activity diagrams, state charts). Ook wordt hen het 'waterval'-softwareontwikkelingsmodel bijgebracht.

Wat betreft programmeren leren studenten de kernbegrippen binnen structuring, objectgeoriënteerd programmeren, threading. Ook wordt aandacht besteed aan security en recursie.

3 Business Intelligence and IT 15 De module ligt op het raakvlak tussen bedrijfskunde en IT. Wat preciezer gezegd is het doel van deze module het gebruik van IT voor bedrijfstoepassingen te onderzoeken. Concepten die terugkomen zijn databasetechnologieën (databasemanagementsystemen), business intelligence, modelleren en automatiseren van bedrijfsprocessen (workflow) en data mining.
4 Data & Informatie 15 Studenten hebben in de module “Softwaresystemen” geleerd om moeilijke softwareproblemen op te lossen door middel van bestaande, opzichzelfstaande applicaties. In deze module leren en oefenen ze het ontwerpen, implementeren en testen van complexe softwaresystemen, die bestaan uit meerdere lagen, gebruik makend van standaardgereedschappen zoals databasemanagementsystemen, scriptingraamwerken, en bestaande services (RESTful services). In deze module spelen data (gestructureerd en semigestructureerd) een belangrijke rol. Dit omvat zowel klassiek gestructureerde gegevens in databases alsook het verkrijgen van gegevens uit sociale media en andere web resources. In de module wordt een groot project uitgevoerd volgens “agile” methodieken, dat betekent dat ervaring wordt opgedaan in de omgang met stakeholders. Naast veiligheid, dat expliciet aan de orde komt, wordt ook aandacht besteed aan de ethiek van (software)technologie en maatschappij. De Wiskunde in de module omvat kansrekening.

Modules in je tweede jaar[bewerken]

Kwartiel Vak ECTS Beschrijving
1 Finance for engineers 15 In this module we give an introduction to the field of Finance. Concepts and tools are addressed, ranging from Accounting to Corporate Finance and a bit of Option Pricing. The level is tuned to second or third year bachelor students from a technical program, with some background in statistics and probability, including at least some familiarity with the concepts of variance, standard deviation, correlation, normal distribution, and statistical significance. Some financial pre-knowledge is desirable, for instance as treated in the financial week of the first module TBK/BIT.

We address questions like: what are costs, revenues, expenses, cash flows, and profits? How to keep track of the financial status of a company, and how to manage it? Can we express performance in financial terms? How to assess the value of an investment plan? How does risk affect value? Is the ultimate goal of a company to maximize shareholder’s value? What should be in a company’s annual report? How to finance my business? What do the financial markets offer companies in this respect? Do they exist to serve business, or is it the other way around? How are markets regulated? Why do financial options and derivatives exist?

There is a central role for a project in this module. The context will be provided by the annual reports of some companies that will serve as leading examples throughout the module. In the first weeks, emphasis is on connecting theory to the project context. In the second part of the module the project is leading – you will deepen your knowledge, and learn to apply concepts and tools in a case context. The project for this module is developed in cooperation with the Authority Financial Markets (AFM).

2 Intelligent interaction design 15 Deze module gaat over het ontwerpen, realiseren en evalueren van interactie tussen mens en technische systemen, in het bijzonder systemen met intelligentie. Studenten ontwikkelen een interactief (en mogelijk intelligent) systeem en evalueren dit met potentiële gebruikers. Daartoe behandelt de module diverse methoden om gebruikersonderzoek op te zetten en ook statistische methoden om de evaluatiegegevens te analyseren en interpreteren. Ook maken studenten kennis met diverse methoden om het intelligente en interactieve gedrag van het systeem te modelleren.

Centraal in de module staat een project dat in teamverband wordt uitgevoerd. In het project werken de studenten aan ontwerp en evaluatie van een interactief systeem. De theorie daarachter wordt behandeld in colleges en zelfstudie op het gebied van mens-machine interactie. Andere onderdelen in de module zijn kunstmatige intelligentie, onderzoeksmethodologie, en statistiek.

3 From Product Design to Online Business 15 In de module From Product Design to Online Business is het doel om in tien weken tijd een duurzaam product te bedenken, dat continu te valideren en daarom heen een eCommerce-onderneming op te zetten. Je krijgt in interactieve hoorcolleges in de Classroom of the Future allerlei tools aangereikt om te gebruiken bij het opzetten van je eigen bedrijf. Ook krijg je inspirerende gastcolleges - zo is in het verleden Jitse Groen, de oprichter van Thuisbezorgd.nl, langsgekomen om te vertellen over hoe hij van BIT naar Business is gegaan. Je werkt in deze module interdisciplinair, want ook TBK-studenten doen mee - en brengen de noodzakelijke bedrijfskundige kennis in om de module succesvol af te ronden. Als BIT-student krijg je extra colleges over Enterprise Resource Planning, wat een systeem is dat alle bedrijfselementen (zoals logistiek, processen, klantbeheer, enzovoort) in één systeem mogelijk maakt. Samen heb je de succesvolle kennis aan boord om een heel interessante onderneming neer te zetten die doorgroeimogelijkheden kent. Dat dat niet ongezien blijft kun je zien uit de succesverhalen van Breakfirst en KeyMinder, die uiteindelijk in de finale van de UTChallenge heeft gestaan.
4 Business Innovation through IT Project Management 15 IT-projecten spelen een grote rol binnen de carrières van BIT-studenten. Maar hoe pak je zo'n project op de juiste manier aan? Welke methode kies je en, nog belangrijker, hoe zorg je ervoor dat iedereen tevreden blijft? In de module Business Innovation through IT Project Management worden studenten meegenomen in de wereld van projectmanagement. Je krijgt methoden en technieken aangereikt die je kunt gebruiken om een project te managen. Deze worden gekoppeld aan de grotere organisatiecontext (met vragen als Wat is de strategie van de organisatie?) middels het deelvak eBusiness Context.

Modules in je derde jaar[bewerken]

Kwartiel Vak ECTS Beschrijving
1 Keuzemodule 15 n.v.t.
2 Keuzemodule 15 n.v.t.
3 BIT Inc. 15 BIT Inc. is een projectvak aan het eind van de Bachelorfase van de BIT opleiding. Het systematisch en methodisch oplossen van een realistisch organisatieprobleem dat gerelateerd is aan IT systeemontwikkeling in een organisatorische context staat centraal in het vak. In dit vak worden de in de Bachelor BIT verworven kennis, methoden, technieken en vaardigheden geïntegreerd toegepast en verder uitgebreid. BIT Inc. vormt de afronding van zowel de ontwerplijn als de projectlijn in de BIT Bachelor. BIT Inc. is een vak waarin de studenten direct voor een bedrijf aan de slag gaan. De dynamiek van het omgaan met een echte opdrachtgever tijdens het project zit dan ook integraal in dit vak verweven.

In het vak BIT Inc. wordt gewerkt in teams, die werken voor een individuele klant, waarvoor een IT adviesopdracht uitgevoerd wordt. Elke opdracht is anders, echter, de meeste opdrachten doorlopen achtereenvolgens een probleemspecificatie, een conceptuele oplossing, een gedetailleerde oplossing en een invoeringstraject. In het vak presenteren de studentengroepen aan elkaar hun voortgang. Het vak wordt afgesloten met een eindseminar dat doorgaans een hele middag in beslag neemt. Becijfering van het vak wordt gedaan door de vakdocent in afstemming met de opdrachtgevers van de klanten. Tevens wordt één groep uitgeroepen tot winnende groep, waar ook een prijs aan vast zit. Een extra stimulans om een mooie prestatie neer te zetten.

4 Bachelorreferaat 15 Het Bachelorreferaat wordt ook wel je bacheloronderzoek genoemd. Met de coaching van een aan één van de aan Business & IT verbonden vakgroepen van de Universiteit Twente voer je in tien weken tijd zelfstandig een onderzoek uit over een BIT-onderwerp. Dit onderzoek presenteer je daarna op een échte studentenconferentie, waarmee je je bacheloropleiding succesvol afsluit.

Vervolgopleidingen[bewerken]

Met een bachelordiploma Business & IT op zak kun je doorstromen naar onder meer de volgende masteropleidingen aan de Universiteit Twente:


Met een premaster kun je eventueel ook nog naar andere masteropleidingen aan de Universiteit Twente doorstromen. Met je diploma zou je ook op zoek kunnen gaan naar een vervolgopleiding aan een andere universiteit in Nederland, of misschien zelfs wel het buitenland.

Wat kun je ermee worden?[bewerken]

Als Business & IT-professional kun je allereerst doorstromen naar de masteropleiding Business Information Technology. Na je bacheloropleiding zou je er ook voor kunnen kiezen om meteen aan het werk te gaan. Je moet dan wel rekening houden met een lager startsalaris. Wat je zou kunnen worden is:

Software-engineer[bewerken]

Als je software-engineer wordt, dan programmeer je een informatiesysteem. Je werkt samen met andere BIT-professionals en bedrijfskundigen om de maatwerksoftware volgens specificatie af te leveren. Je positioneert jezelf als programmeur meer aan de informatica-kant van het Business & IT-spectrum.

Bedrijfsanalist[bewerken]

BI-specialist[bewerken]

Projectleider[bewerken]

IT manager[bewerken]

Wat is je kans op een baan?[bewerken]

De vraag naar informatici gaat mee met de economie: het eerste waarop zo'n beetje bezuinigd wordt, is techniek. Toch ben je als Business & IT-professional breed inzetbaar. De verwachting is dat BIT'ers de komende jaren snel een goede baan kunnen vinden.

Hoe lang duurt de opleiding?[bewerken]

De bacheloropleiding Business & IT is een driejarige opleiding. De opleiding bestaat uit 12 bachelormodules van 15 ECTS per stuk, 180 credits in totaal. Na de opleiding kun je doorstromen naar de masteropleiding Business Information Technology, maar ook naar Computer Science of Industrial Engineering and Management.

Algemene cijfers en feiten[bewerken]

Feiten Cijfers
Aantal eerstejaars studenten 37
Onderwijs op afstand 0%
Avondonderwijs 0%
Honoursprogramma Aanwezig
Studieduur 180 ECTS
Bindend Studieadvies 45 ECTS

Bron cijfers: Studiekeuze 123

Is Business & IT zwaar?[bewerken]

De invoering van het Twents Onderwijs Model heeft ervoor gezorgd dat er wat zwaardere wiskunde aan het curriculum is toegevoegd. Het gaat dan om onder andere differentiaalvergelijkingen en complexe getallen, deelgebieden uit de calculus. Wat wiskunde betreft krijg je verder kansrekening, statistiek en lineaire algebra. Wiskunde wordt door veel studenten als zwaar ervaren.

Wat ook als zwaar wordt ervaren is de programmeerlijn. In de tweede bachelormodule leer je programmeren in Java. Deze ervaring wordt in andere modules hergebruikt.

Lichtere onderdelen van de opleiding zijn onder andere business intelligence, databases, finance en option pricing.

Wat zijn de toelatingseisen voor Business & IT?[bewerken]

Je wordt met ieder profiel toegelaten tot Business & IT, mits je wiskunde B in je vakkenpakket hebt. Als je dit niet hebt, dan kun je alsnog toegang krijgen door middel van een colloquium doctum of een aanvullende cursus.