Ga naar: navigatie, zoeken

K.S.V. Sint Fransiscus Xaverius

K.S.V. Sint Franciscus Xaverius is een studentenvereniging uit Wageningen. De vereniging is opgericht op 7 november 1910. Het is één van de grootste verenigingen in de toch relatief kleine studentenstad Wageningen [1]. Als van oorsprong katholieke studentenvereniging maakt het deel uit van het Aller Heiligen Convent.

Het wapen van de vereniging bestaat uit een schild van normandische schildvorm waarop een drietal wassenaars is aangebracht, waarvan de buitenste twee geschakeerd zijn [2].

De vereniging[bewerken]

Hieronder vind je algemene informatie over de vereniging. Je leest onder andere over de geschiedenis van K.S.V. Sint Franciscus, over de sociëteit van de vereniging en over haar bestuur.

Geschiedenis[bewerken]

KSV Franciscus is opgericht op 7 november 1910 [3]. De oprichting vond gelijktijdig plaats met de oprichting van de toenmalige Hogere Landbouwschool, nu Wageningen University [4]. De reden van oprichting was dat er behoefte was aan een vereniging voor katholieke studenten. De verzuiling was namelijk op dat moment - we spreken over 1910 - nog erg sterk. Dat vond ook zijn weerklank in de studentenverenigingen. Het oorspronkelijke doel van de vereniging was het beter begrijpen van het katholieke geloof. Om dat te bewerkstelligen werden gesprekken, cursussen en godsdienstige bijeenkomsten opgezet [5].

In de eerste jaren van haar bestaan was het erg lastig voor KSV Franciscus om continuïteit te waarborgen. Zo telde ze in het begin maar 20 leden [6]. Pas in 1922, twaalf jaar na oprichting, werd de vereniging toegelaten tot de Unie van Katholieke Studentenverenigingen.

Toch ging het langzaam maar zeker met de vereniging. Er kwamen namelijk meer katholieke studenten naar Wageningen, waardoor de vereniging groeide. Ook het toelaten van vrouwen hielp daarbij. De Tweede Wereldoorlog en de Duitse inval van 1940 braken deze periode van positiviteit echter abrupt af. Wageningen lag namelijk in het gebied waar zwaar werd gevochten. De kroeg liep daarbij schade op, waarna ze moest worden hersteld. Daarbij werd het meteen verbouwd om meer studenten te kunnen huisvesten [7].

Daarna volgde een nieuwe klap. Van de Duitsers mochten de studentenverenigingen niet meer bestaan. Het gevolg was dat KSV Franciscus tijdens de rest van de oorlogsjaren werd gesloten [8]. Veel Fransiscanen werden actief in het verzet.

In 1967 nam de vereniging intrek in haar huidige sociëteit, Cantil.

In de jaren '70 kwam het Aller Heiligen Convent tot stand, een samenwerking van katholieke studentenverenigingen die de oorspronkelijke Unie van Katholieke Studentenverenigingen vervangt [9]. Daarbij verdween het katholieke karakter steeds meer naa de achtergrond. Ook vereningen zoals L.A.N.X. zijn lid van het AHC.

Tegenwoordig is de vereniging een grote en actieve studentenvereniging. Het oorspronkelijke katholieke karakter is daarmee steeds meer verdwenen ten faveure van een algemene, studentikoze vereniging [10]. Dat betekent echter niet dat de katholieke geschiedenis totaal wordt vergeten, want bij verenigingsbrede evenementen wordt het katholieke gedachtegoed nog wel geëerd. KSV Franciscus heeft daarom een bewogen geschiedenis.

Sociëteit[bewerken]

De sociëteit van KSV Franciscus heet Cantil. Het pand is in de zestiger jaren van de twintigste eeuw speciaal voor KSV Franciscus ontworpen. Deze sociëteit werd geopend in 1967 [11]. Met de oprichting in 1910 is KSV Franciscus daarmee inmiddels meer dan honderd jaar oud en kent een rijke geschiedenis wat betreft de locatie van de studentenvereniging. Zeker in de twintigste eeuw was het niet ongebruikelijk dat studentenverenigingen regelmatig van thuisbasis moesten veranderen. Onder meer de volgende locaties hebben in de beginfase thuisbasis geboden aan de katholieke studentenvereniging [12]:

  • De Junushoff
  • Zaal Wentholt in de Hoogstraat
  • Hotel de Wereld
  • Oranje Hotel
  • Lunchroom Lucullus


Op het moment dat mensen zich toegang wensen te verschaffen tot de sociëteit, dan dienen ze zich aan een aantal huisregels te houden. [13]

Bestuur[bewerken]

Het bestuur van KSV Franciscus in het academisch jaar 2018-2019 is als volgt [14]:

  • Dirk van Besouw (Praeses)
  • Menno Diersmann (Vice Praeses / Assessor Extern)
  • Nathalie de Bruin (Abcactis / Assessor Intern)
  • Willeke Boonstra (Quaestrix)
  • Lea Priem (Fiscus Societatis)
  • Stijn Kral (Fiscus Mensae / Assessor Mensae)
  • Frank Strik (Procurator / Assessor Societatis)

Lid worden van KSV Franciscus[bewerken]

KSV Franciscus tijdens de introweek[bewerken]

KSV Franciscus is ruimschoots aanwezig tijdens de introductieweek van Wageningen University, de Algemene Introductie Dagen (AID). Zo is het tijdens de introductieweek mogelijk om op de verenigingshuizen te overnachten, zodat je bij het programma van Franciscus kunt zijn [15].

Tijdens de introductieweek zelf organiseert KSV Franciscus verschillende activiteiten, zowel overdag als tot in de late uurtjes.

Is er een kennismakingstijd/ontgroening?[bewerken]

Ja, om lid te worden van KSV Franciscus moet je een kennistijd doorlopen. Deze is niet onomstreden [16]

Kosten[bewerken]

De jaarlijkse contributie van KSV is €150

Hoeveel tijd ben ik kwijt?[bewerken]

Je bent minimaal één avond in de week bezig met KSV Franciscus: op jaarclubavond. Verder staat het je vrij om lid te worden van een dispuut of van een ander verband, maar daartoe ben je niet verplicht.

Verbanden[bewerken]

KSV Franciscus kent verschillende verbanden. Een verband is eigenlijk niets anders dan een subgroep binnen de vereniging. Zo kent Franciscus commissies, jaarclubs, disputen en verenigingshuizen.

Commissies[bewerken]

Algemene Introductie Dagen Commissie[bewerken]

Annuarium Commissie[bewerken]

Barcommissie “De Leiding”[bewerken]

Canttekening Redactie[bewerken]

Commissie ter Integratie en Activiteit[bewerken]

Dies Commissie[bewerken]

Disceaucommissie “Blacklight”[bewerken]

Eerstejaarscommissie[bewerken]

Fotocommissie[bewerken]

Grafische commissie[bewerken]

Huizencommissie[bewerken]

Kas Controle Commissie[bewerken]

Kluscommissie[bewerken]

Kommissie ter Kontrole en Advies[bewerken]

Kookcommissie “FC de Garde”[bewerken]

Lustrumcommissie[bewerken]

Open Feest commissie ”7SINS”[bewerken]

Ouderdagcommissie[bewerken]

PA-commissie[bewerken]

Sociëteitscommissie[bewerken]

Sportcommissie “Franciscanen in Training”[bewerken]

Trinitycommissie[bewerken]

Utopiacommissie[bewerken]

Verenigingspresentatie[bewerken]

Jaarclubs[bewerken]

Op het moment dat je lid wordt van Franciscus, dan vorm je vanzelf een jaarclub. Zo'n jaarclub bestaat uit allemaal mensen uit jouw lichting, je eigen jaar dus. [17] Daarom worden jaarclubs ook wel horizontale verbanden genoemd; ze bestaan meestal uit tien tot vijftien personen en hebben hun eigen naam en subcultuur.

De jaarclubavond bij KSV Franciscus is op maandag [18]. Jaarclubs komen dan samen op de kroeg en eten gezamenlijk in de mensa.

De vorming van jaarclubs geschiedt eigenlijk heel natuurlijk. Nadat je lid bent geworden van KSV Franciscus ben je welkom op de wekelijkse avonden en dan leer je nieuwe mensen kennen. Met sommige van die mensen kun je het beter vinden dan met andere, en daaruit ontstaan groepjes. Deze groepjes worden ook wel borrelclubs genoemd [19] Op het moment dat je als borrelclub besluit om een jaarclub te willen worden, presenteer je jezelf aan de vereniging. Dat doe je meestal op een ludieke manier. Op het moment dat de Algemene Ledenvergadering van KSV Franciscus heil ziet in jouw jaarclub, word je officieel erkend. Je bent dan als jaarclub welkom op de wekelijkse jaarclubavond. Het betekent dat je jezelf als jaarclub mag profileren en een bord mag ophangen [20]

Disputen[bewerken]

Disputen zijn zogeheten verticale verbanden. Het zijn een soort formele vriendengroepen van mensen die vaak bijvoorbeeld een bepaalde interesse delen. Ook kan het gaan om groepen mensen die op een bepaalde manier in het leven staan. Vaak één keer per jaar laten disputen nieuwe leden toe tot hun club. Deze mensen moeten vaak eerst een zogeheten kennismakingstijd doorlopen die door het dispuut zelf wordt georganiseerd. KSV Francsiscus kent de volgende disputen [21]:

Huizen[bewerken]

Als student in Wageningen ga je meestal op kamers. Het is mogelijk om een kamer te vinden in een algemeen studentenhuis, maar er bestaan ook verenigingshuizen. Daarin wonen alleen maar leden van een bepaalde studentenvereniging. Het leven in dat huis staat dan ook vaak een stuk meer in het teken van het studentenleven en de desbetreffende vereniging en haar eigenaardigheden in het bijzonder. KSV Franciscus kent officiële en officieuze verenigingshuizen [22]

Officiële verenigingshuizen[bewerken]

  • Delirium Tremens
  • Femmetastique
  • Fransjes Achtertuin
  • H.V.S. Reymsdijk
  • Huize Lijkzicht
  • Huize Onder de Rivieren
  • Huize Kemenade
  • La Kaste
  • La Residence De Doosch
  • M.D.L. 3000
  • Perron Nul
  • Wal 44
  • Slopera
  • Huize Slof

Officiëuze verenigingshuizen[bewerken]

  • Huize Moustache
  • Huize Mooi Weertje
  • Huize Bennie
  • Huize Voorpret
  • Route 66
  • Huize Padua
  • Hammie Hamster

Meer over het studentenleven in Wageningen[bewerken]

Studeren in Wageningen

Referenties[bewerken]

  1. KSV Franciscus: Over Franciscus
  2. KSV Franciscus: Essentialia
  3. KSV Franciscus: Essentialia
  4. KSV Franciscus: Over Franciscus - Historie
  5. KSV Franciscus: Over Franciscus - Historie
  6. KSV Franciscus: Over Franciscus - Historie
  7. KSV Franciscus: Over Franciscus - Historie
  8. KSV Franciscus: Over Franciscus - Historie
  9. KSV Franciscus: Over Franciscus - Historie
  10. KSV Franciscus: Over Franciscus - Historie
  11. KSV Franciscus: Sociëteit Historie
  12. [https://www.ksvfranciscus.nl/societeit/historie KSV Franciscus: Sociëteit Historie
  13. KSV Fransiscus: Huisregels
  14. KSV Franciscus: Bestuur
  15. AID Franciscus: Slaapplek nodig?
  16. Resource WUR: 'Ontgroeningen gaan ook in Wageningen nog veel te ver'
  17. AID Franciscus: Jaarclubs
  18. AID Franciscus: Jaarclubs
  19. KSV Franciscus: Jaarclubs
  20. KSV Franciscus: Jaarclubs
  21. KSV Franciscus: Disputen
  22. KSV Franciscus: Huizen