Geneeskunde (Universiteit Utrecht)
Bij de bacheloropleiding Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht stel je de behandeling van de ziekte van een patiënt centraal. Binnen de opleiding leer je erg veel over het lichaam van de mens, over ziektes die een mens kan krijgen en over gezondheid in het algemeen. Ook is het erg belangrijk dat je praktisch goed onderlegd wordt - dus goed om kunt gaan met medische apparatuur - en dat je goed kunt communiceren met een patiënt. Vragen waarmee je je bezighoudt zijn onder andere:
- Hoe prik je bloed?
- Hoe onderzoek je iemand?
- Hoe kun je een goed gesprek voeren met een patiënt?
Het unieke aan Geneeskunde in Utrecht is dat je als geneeskundestudent vroeg in aanraking komt met echte patiënten. In het derde jaar start je met een coschap in een ziekenhuis. Je leert daar als arts om uit te gaan van de klachten die een patiënt heeft. Deze vergelijk je met vergaarde kennis om tot een inschatting over een mogelijke ziekte te komen. Daarvoor combineer je theoretische kennis over het menselijk lichaam, over ziekte en over gezondheid. Daar heb je uitgebreide wetenschappelijke vaardigheden voor nodig, die je in Utrecht uiteraard ook leert.
De opleiding Geneeskunde is een lange en intensieve opleiding die zes jaar duurt, waarvan drie bachelor zijn en drie master. Daarna ben je basisarts, waarna je je kunt specialiseren. Je maakt tijdens de coschappen lange dagen, maar doordat je vaak gegrepen wordt door het vak worden die dagen niet als lang en zwaar ervaren.
Inhoud
Tijdens je opleiding[bewerken]
Het onderwijs is verdeeld in vier blokken (kwartielen) per jaar, die 5 weken duren. Daarna is er een tentamen, die je soms kunt herkansen als je hem niet hebt gehaald.
Vakanties[bewerken]
Aan de Universiteit Utrecht heb je de volgende vakanties:
- 2 weken met kerst
- 1 week in mei
- Zomervakantie
Vakken in je eerste jaar[bewerken]
Vakken in je tweede jaar[bewerken]
Vakken in je derde jaar[bewerken]
Na je opleiding[bewerken]
Aansluitende masters[bewerken]
Nadat je je bacheloropleiding Geneeskunde succesvol hebt afgerond, krijg je het bachelordiploma. De meeste studenten gaan daarna door met de masteropleiding, waarna deze studenten zich basisarts mogen noemen. Als basisarts ben je bevoegd tot het uitvoeren van de geneeskunde, maar je moet een extra vervolgopleiding doen als je bijvoorbeeld huisarts of specialist wilt worden. De functies die je bij deze vervolgopleidingen inneemt, zijn betaald, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.
Na je masteropleiding kun je aan het werk, maar je kunt ook wetenschappelijk onderzoek doen. De vooruitzichten voor afgestudeerde artsen zijn goed tot uitstekend.
Beroepen[bewerken]
Arts[bewerken]
Als arts heb je de officiële bevoegdheid om een zieke te behandelen. Je behandelt bijvoorbeeld lichamelijke of geestelijke klachten. In Nederland is arts een beschermde titel.
Praktische zaken[bewerken]
De bacheloropleiding Geneeskunde aan de Universiteit is een opleiding met een numerus fixus, een loting dus. Niet iedereen die in Utrecht geneeskunde wil studeren, wordt toegelaten tot de opleiding. Voor het studiejaar 2015-2016 zijn er ongeveer 300 opleidingsplaatsen beschikbaar. Je kunt op twee manieren toegelaten worden tot de opleiding: via decentrale selectie of directe plaatsing.
Met welke profielen kan ik Geneeskunde studeren?[bewerken]
Als je op het vwo het profiel Natuur & Gezondheid volgt met daarbij natuurkunde, of het profiel Natuur & Techniek met biologie, dan krijg je toegang tot de decentrale selectie. Heb je een gemiddelde van 8 of hoger? Dan word je direct toegelaten tot de bacheloropleiding Geneeskunde. Uiteraard moet je wel een diploma hebben om Geneeskunde te mogen studeren.
Niet het juiste profiel[bewerken]
Als je niet het juiste profiel hebt, dan zul je in principe een aanvullend examen moeten afleggen om aan te tonen dat je de vereiste vaardigheden beheerst. Ook zou je een aanvraag kunnen doen voor een colloquium doctum, een toelatingsexamen. Kijk hier voor meer informatie over een colloquium doctum
Geen vwo-diploma[bewerken]
Als je geen vwo-diploma hebt, dan kun je op twee manieren toegelaten worden tot Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Als je een gelijkwaardig diploma hebt, zoals een hbo-propedeuse of -diploma, dan heb je mogelijk het recht om toegelaten te worden. Ook zou je een colloquium doctum kunnen doen.
Waar wordt Geneeskunde nog meer aangeboden?[bewerken]
- Erasmus Universiteit Rotterdam
- Universiteit Leiden
- Universiteit van Amsterdam
- Radboud Universiteit
- Vrije Universiteit Amsterdam
- Universiteit Twente (technische geneeskunde)
- TU Delft (Klinische Technologie)