Unitas Studiosorum Groningana
Inhoud
Geschiedenis[bewerken]
De vereniging is een heroprichting van "Unitas Studiosorum Groningana" die heeft bestaan van de jaren '30 tot 1969. De vereniging is oorspronkelijk ontstaan als alternatief voor de corpora: traditioneel maar vooruitstrevend. Destijds was er ook veel ophef over de ontgroeningen van de corpora en zodoende ontstonden er vele alternatieve verenigingen waaronder Unitas S.G. Ondanks het feit dat dat Unitas S.G een traditionele vereniging was en is, kent de introductietijd geen ontgroenend karakter en hebben alle leden gelijke rechten en plichten. Op 21 juni 1996 is de vereniging heropgericht en vandaag de dag is de vereniging uitgegroeid tot een volwaardige studentenvereniging met ongeveer 220 leden.
Onderverenigingen[bewerken]
De voetbalclub Unitas werd in 1915 opgericht. Reeds in 1921 fuseerde deze club met Rapiditas tot GVAV. Deze vereniging is de moedervereniging van FC Groningen, die in 1971 afgesplitst werd van GVAV.[1] Een nieuwe voetbalstart werd gemaakt in 1966 toen een team van Unitas-leden als 7e elftal ging spelen bij de Hellas VC. Na een jaar besloot men toch een eigen vereniging op te richten. Daarmee zag The Knickerbockers het levenslicht.[2]
In de jaren zestig kende Groningen verschillende roeiverenigingen. Aegir voor leden van Vindicat en De Hunze voor "burgers" en losse studenten. Ook bij de ACLO werd geroeid. Na een incident bij een wedstrijd tussen De Hunze en Aegir, de winnende acht bleek geheel uit Unitas-leden te bestaan, weigerde De Hunze nog langer studenten aan te nemen als lid. Gevolg hiervan was de oprichting van AGSR Gyas waar Unitas aanvankelijk een groot aandeel in had.[3]
Binnen Unitas werd ook volleybal gespeeld. In 1971 is de verweesde volleybalclub van Unitas samengegaan met Donar (volleybalvereniging van GSC Vindicat atque Polit). Daaruit kwam het nog steeds bestaande GSVV Donitas.
Sociëteit[bewerken]
Sinds 21 juni 2001 beschikt de Vereniging over een eigen sociëteit, 't Filiaal. Dit grachtenpand ligt aan het Schuitendiep, net buiten de diepenring. In de 10 jaar dat Unitas S.G het pand bewoont, is het uitgegroeid tot een sociëteit met vier barren, een bibliotheek, een dakterras en verschillende werkkamers voor de senaat en commissies. Onder leden wordt de sociëteit ook wel de kroeg genoemd.
Op de begane grond bevinden zich allereerst de voor- en middenbar. De ruimtes kenmerken zich door schilderingen van belangrijke gebeurtenissen of feesten. Ook hangen in deze ruimtes de dispuut- en jaarclubschilden op de muren. Verder zijn op de begane grond de keuken en de achterzaal gevestigd. In de achterzaal wordt vaak gedineerd of er vinden vergaderingen plaats.
Op de eerste verdieping bevindt zich aan de voorkant van het pand een bibliotheek met uitzicht over de gracht. Ook de bibliotheek heeft een eigen bar. Op de eerste verdieping bevindt zich verder de commissiekamer, een kamer met computer waar commissies kunnen werken en vergaderen. Aan de achterkant van het pand bevindt zich nog een dakterras waar de vrijdagmiddagborrel in de zomer plaatsvindt.
Tot slot is er nog de tweede verdieping. Op deze verdieping bevinden zich de kantoren van het dagelijks bestuur van de vereniging, de Senaat.
Verenigingskenmerken[bewerken]
Unitas S.G. is een traditionele vereniging, dit betekent dat er veel waarde wordt gehecht aan de zogenaamde mores. Het traditionele karakter komt ook terug in de wapenspreuk van Unitas S.G. Deze luidt: Mutando Conservamus (Door te veranderen, behouden wij). Dit weerspiegelt dat de vereniging waarde hecht aan haar tradities, maar tegelijkertijd groeiende is en open staat voor initiatieven van de leden.
Het traditionele karakter van Unitas vind men ook terug in de structuur van de Vereniging en de daarbij horende verbanden. Tijdens de eerste maanden van het lidmaatschap, de eerstejaarsperiode, worden er onder de begeleiding van de eerstejaarscommissie jaarclubs gevormd door de eerstejaars. Binnen Unitas worden jaarclubs gezien als het belangrijkste verband.
Naast jaarclubs kent Unitas ook disputen. Een dispuut bestaat uit leden uit meerdere jaren en is daarmee een zogeheten verticaal verband. Unitas kent drie vrouwendisputen en twee herendisputen. In het voorjaar gaan de disputen van Unitas altijd op zoek naar nieuwe leden om hun dispuut mee aan te vullen.
Tot slot kent Unitas een aantal genootschappen. Deze verbanden worden gevormd op basis van een gedeelde interesse of van leden die dezelfde studie volgen. Een aantal voorbeelden van genootschappen zijn FC Unitas, een zaalvoetbalgenootschap die trainen en competitiewedstrijden spelen; Genootschap Terecht voor rechtenstudenten en de muzikale leden van Unitas kunnen deelnemen in de Band.
Lidmaatschappen[bewerken]
De vereniging is aangesloten bij de Contractus Groningen. De Contractus vormt het belangrijkste overlegplatform van de zeven erkende studentenverenigingen in Groningen. Wekelijks bespreken deze verenigingen gezamenlijk alle zaken die voor hen van gemeenschappelijk belang zijn. Denk hierbij aan bestuursbeurzen, de KEI-week, het universitaire en hogeschool beleid en gemeentelijke of landelijke zaken die van belang zijn voor studenten.
Unitas S.G. maakt ook deel uit van de Federatie van Unitates en Bonden, waardoor Unitas S.G. zusterverenigingen in een aantal studentensteden heeft. Regelmatig brengen de verschillende verenigingen een bezoek aan elkaars sociëteit om daar de mooiste partijen mee te pakken. Ook in de LKvV is Unitas vertegenwoordigd.
Externe link[bewerken]
Referenties[bewerken]
Sjabloon:Navigatie Federatie van Unitates en Bonden Sjabloon:Navigatie Contractus Groningen Sjabloon:Navigatie Landelijke Kamer van Verenigingen Sjabloon:Navigatie studentenverenigingen Groningen