Ga naar: navigatie, zoeken

DSCC/DJCR 'Audentis et Virtutis'

(Doorverwezen vanaf Audentis)

Het Drienerloos Studenten Corps Cheiron / Drienerloos Jaarclub Convent Rossinant ‘Audentis et Virtutis’ (vrije vertaling uit Latijn: Voor hij die durft en moedig is), kortweg Audentis, is een van de grotere studentenverenigingen van Enschede. Heren en dames van zowel de Universiteit Twente als Saxion Hogeschool Enschede kunnen lid worden bij Audentis. Audentis is ontstaan uit een fusie tussen het DSC Cheiron en het DJC Rossinant.

Geschiedenis[bewerken]

DSC Cheiron[bewerken]

In 1980 besloot een klein groepje mensen uit onvrede over de heersende cultuur op de campus van de Universiteit Twente, destijds nog Technische Hogeschool Twente (THT) met een wat aan de linkerkant van het spectrum georiënteerde bestuurscultuur en het College Cnødde (on invitation only), dat het tijd was voor een studentencorps in Enschede. Men miste namelijk een algemene ,vrijelijk toegankelijke, bruisende studentenvereniging in Enschede, die de leegte in het Enschedese studentenleven kon opvullen. Er ontstonden al redelijk snel vaste borrels op woensdagavond in de Kelderbar van de Bastille. Er werd een Wet en HuishoudelijkReglement opgesteld voor de nieuwe vereniging en op 21 januari 1981 werd de oprichtingsakte ondertekend door notaris Wisselink. De opgerichte vereniging werd het "Drienerloos Studenten Corps Cheiron" genoemd. "Drienerloos" vanwege het feit dat de oprichting aan de Campuslaan 33 te Enschede plaatsvond. De eerste (oprichtings) Senaat bestond uit R. Th. Bijkerk (Praeses), P.J. Schultheiss (Ab-Actus I), C.A. Jagers ✝︎(Quaestor), R.C.H. van Toledo (Ab-Actus II) en J.J. van Kerkvoort (Nuntius). De eerste jaarclub was "Royal Glass", de jaarclub van de oprichters. Omdat de afkorting D.S.C. zou kunnen conflicteren met het Deltsch Studenten Corps, een vereniging in hetzelfde segment die al wat oudere rechten op deze afkorting heeft, werd er "Cheiron" aan toegevoegd. De naam "Cheiron" werd ingebracht door Giuseppe van der Helm, die in 1984 Praeses werd .

In de jaren die volgden werd er geborreld in de Bastille op de campus van de Universiteit Twente. Echter, al snel bleek dat de leden toe waren aan een vestiging in de stad en werd er een huisvestingscommissie opgericht. Dit gebeurde in 1984. Dit gebouw werd voor 15.000 gulden gekocht en bleef tot aan de fusie. Er werd gezocht naar een pand in het centrum van Enschede, wat uiteindelijk resulteerde in Sociëteit Phylira aan de Walstraat 45-49. Dit was een oud sigaren pand met een open haard. Door de sterke interne structuur was expansie van het ledenaantal lastig en deze bleef dan ook jaren rond de 200 leden hangen. De twee oudste disputen zijn pijprook dispuut "In Pipo Veritas" en de "LDLC" (Lady Di Lovers Club).

Cheiron is half man en half paard. Het staat voor zich afzetten tegen de maatschappelijke gebruiken en volmaaktheid. Terwijl het ook voor het vormen van de maatschap en versoepeling staat. Cheiron (Oudgrieks: Χείρων) of Chiron (Latijn) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij is een centaur, zoon van de machtige titaan Kronos en de oceanide Philyra. Cheiron werd in de oudheid algemeen beschouwd als de "goede centaur", die zich onderscheidt van de andere centauren door zich te ontwikkelen in kennis en wijsheid van de muziek, medicijnen en het boogschieten, genezing en kunst.

Op de top van de Pilion bevond zich zijn school. Cheiron was de grootvader van Peleus en beschermde hem tegen een aanval van vijandige Centauren. Bovendien vertelde hij Peleus hoe die de liefde van Thetis kon winnen. Uit het huwelijk van Peleus en Thetis werd Achilles geboren.

Cheiron was beroemd om zijn kennis van de geneeskunde, die hij doorgaf aan de god Askleipios, en hij was ook een uitstekend beeldhouwer. Toen na de dood van zijn leerling Aktaion diens honden blaften en huilden van eenzaamheid, troostte de centaur hen door een beeld van hun meester te maken.

Hij was onsterfelijk maar toen hij door een giftige pijl van Herakles werd verwond, stond hij zijn onsterfelijkheid af aan Prometheus om van zijn pijnen te worden verlost.

DJC Rossinant[bewerken]

De geschiedenis van Rossinant neemt een aanvang in 1985, met een gelijknamige jaarclub. Deze jaarclub besloot doegroepleider tijdens de introperiode te worden en kreeg het latere clubje Mal Vivente onder de hoede. Tijdens de intro ontsprongen in de lichting ’87 drie nieuwe eerstejaars jaarclubs, waaronder de eerste damesjaarclub genaamd Commotion. In de twee jaren daarna meldden zich steeds meer jaarclubs aan en werd er overgegaan tot de vorming van een vereniging. Uiteindelijk werd er een oprichtingscommissie ingesteld bestaande uit afgevaardigden van ‘erkende’ jaarclubs. Uit hun werkzaamheden kwam uiteindelijk een vereniging naar voren met als belangrijkste eigenschap dat alleen jaarclubs toe mochten treden. Het was op 18 oktober 1991 dat de vereniging werd genoemd naar de eerste jaarclub en zo het Drienerloos Jaarclub Convent "Rossinant" werd. Nadat er verscheidene borrellocaties gehuurd werden, werd er intrek genomen in sociëteit De Tor.

Audentis et Virtutis[bewerken]

In augustus van 1995 werd onder de leden van beider verenigingen een enquête gehouden, waaruit bleek dat er voldoende draagvlak was voor het onderzoeken van een fusie. Toen in 1996 de Pakkerij, het gebouw waar de huidige Sociëteit in gevestigd is, in gebruik werd genomen, en Cheiron en Rossinant de twee bovenste verdiepingen kregen toebedeeld, was de fusie al nagenoeg rond. Er werd een Commissie tot Samengaan ingesteld uit zes ouderejaars, die onder de codenaam ‘Eagle’ de fusie afrondde. Op 31 maart 1996 was de fusie voltooid en was het DSCC/DJCR 'Audentis et Virtutis een feit. Tegenwoordig val het dies natalis van Audentis op 31 maart ( dag van de fusie) 1981. De kleuren van audentis zijn groen(vanuit Rossinant) (licht)blauw (vanuit Cheiron) en oranje naar het koningshuis. De naam komt uit de samenvoeging van de verenigingen. Om te bepalen wie er eerst in de naam kwam werd er een munt gegooid door het jongste lid, Stefanie Boers. De kant kwam op Cheiron terecht en later bleek dat geen toeval. Zij hadden de munt gemaakt en zo ook hun kant zwaarder gemaakt. Het logo van Audentis bestaat uit een stier: die staat voor de sterkte en stier van Lonneker. De start van de agrarische sector in Enschede. De twee sterren komen vanaf Twente.

De leden[bewerken]

Leden van Audentis worden gekenmerkt door de kroegkledij die gedragen wordt. Tijdens de Kick-In verkleedt men zich in het roze om meer op te vallen. De vereniging bestaat momenteel uit zo'n 550 leden.

Sociëteit[bewerken]

Audentis heeft in 1996 zijn intrek genomen in de 'Pakkerij' aan de Oude Markt. Sociëteit T.R.A.M. (Tempus Ruit Amicitia Manet / Tijd verglijdt, vriendschap blijft) bevindt zich op de twee bovenste verdiepingen van het pand. Zoals hierboven staat beschreven is Audentis een fusievereniging, dit komt ook tot uiting in de Sociëteit. Toen de verdiepingen in De Pakkerij verdeeld werden tussen de verschillende verenigingen waren Cheiron en Rossinant nog niet gefuseerd en kregen zij beiden een verdieping toegewezen. Na de fusie is een vide gecreëerd door een groot gat in de vloer van de bovenste verdieping te maken en zodoende één grote Sociëteit te creëren.

Structuur[bewerken]

Bestand:Dispuutsborden.jpg
De dispuutsborden

Audentis is een traditionele vereniging met disputen en jaarclubs. Eerstejaars vormen na het doorlopen van de kenningsmakingstijd een jaarclub met een deel van de lichting en borrelen op de dinsdagavond. Er zijn diverse verticale voor jaarclubs; van het College der Eersten (Club 1) voor mannenjaarclubs tot Trekhaak voor vrouwenjaarclubs.

Daarnaast zijn er binnen de vereniging elf disputen actief. Gewoontegetrouw borrelen deze disputen op de donderdagavond en ondernemen gezamenlijk en los van elkaar ook vele activiteiten. Er zijn 6 mannen- (Tranquillum, Ad Hoc, Høken, Prometheus, Heres en Koh-I-Noor) en 3 vrouwendisputen (Pimpelle, Brokaat en Sabella) actief, welke wekelijks op de donderdagavond borrelen op de Sociëteit. De twee overige disputen (In Pipo Veritas en Banque Route) zijn niet wekelijks actief op de Sociëteit, maar ondernemen wel verschillende activiteiten.

Tot slot zijn er binnen de vereniging verschillende subverenigingen en verbanden actief:

  • Enschedese Studenten Schietvereniging 'Ares'
  • 'Schemer Voetballende Studenten' (SVS)
  • Ad Höckey Klap' (HerenX)
  • Eerste Enschedesche Studenten Koersclub 'De Nippeldraeiers'
  • Drienerloosch Studenten Golf Genootschap
  • Trammelam
  • Club 24

't Gat[bewerken]

't Gat in de Markt is een studentencafé midden in het centrale plein van Enschede, de Oude Markt. Vroeger was het een openbaar toilet, waarna het in een recenter verleden werd verbouwd tot café. Omdat 't Gat jarenlang niet goed draaide heeft de exploitant, een horeca-ondernemer uit Enschede, destijds besloten om 't Gat te sluiten. Na drie jaar dicht te zijn geweest heeft Audentis het etablissement geheel verbouwd en er weer een openbare studentenkroeg van gemaakt. De tappers, 't Gatcollege, zijn leden van Audentis, maar de bezoekers zijn een mix van alles wat studerend Enschede te bieden heeft. Kenmerkend voor het studentikoze karakter zijn de geruchten over een kegelbaan naast 't Gat, die enkel via een speciale doorgang te bereiken is.

De Bul[bewerken]

Audentis heeft sinds maart 2014 zijn eigen studieruimte. Deze is gevestigd in het centrum van Enschede, Brammelerstraat 11. Dit is een plek waar Audentianen in alle rust kunnen studeren. De studieruimte is uitsluitend bedoeld voor studie en vergaderingen. De Bul beslaat ongeveer 200 vierkante meter en biedt ruimte voor 52 studieplekken. Audentis is door de opening van De Bul de enige studentenvereniging in Nederland met een eigen studieruimte in het centrum van haar stad. Hiermee neemt Audentis een voorbeeldrol in met het oog op het wijzigende studieklimaat in Nederland en in speciaal het Twents Onderwijs Model aan de Universiteit Twente.

Externe links[bewerken]

Sjabloon:Navigatie PKvV te Enschede Fact Sjabloon:Navigatie Landelijke Kamer van Verenigingen