Ga naar: navigatie, zoeken

Technische Universiteit Delft

(Doorverwezen vanaf TU Delft)

De Technische Universiteit Delft (Engels: Delft University of Technology) is een technische universiteit in Delft. De universiteit biedt een breed programma van technische bachelor- en masteropleidingen. Dit artikel beantwoordt vragen als "Welke opleidingen kan ik volgen aan de TU Delft?" en "Wat zijn de studentenverenigingen in Delft?".

Inhoud

Bacheloropleidingen aan de TU Delft[bewerken]

Applied Earth Sciences[bewerken]

In de BSc opleiding Applied Earth Sciences leer je hoe je aarde-gerelateerde vraagstukken oplost. Hoe kun je gebouwen verwarmen met aardwarmte? Wat kan ik doen met grondwater? Hoe kan ik CO2 veilig opslaan? Dit zijn vragen waarmee jij je bezighoudt als AES'er. Binnen en buiten de landsgrenzen is het aantal banen groot én divers.

Bouwkunde[bewerken]

Hoe zit de omgeving in elkaar? En hoe verandert deze? En hoe kunnen we gebouwen, straten en steden aanpassen aan deze nieuwe inzichten? Bij Bouwkunde verken en ontwerp je de wereld om je heen. Je bent bezig met techniek, theorie en ontwerpen. Jouw creativiteit en ruimtelijk inzicht spelen een grote rol. Na de opleiding Bouwkunde vindt 89% van de studenten binnen een jaar een baan (bron: WO-monitor).

Civiele Techniek[bewerken]

De wereld om je heen is ontworpen door civiel ingenieurs. Denk alleen al aan je huis, het riool, en weg-, spoor- en waterbouw. Als een student Civiele Techniek bouw je letterlijk aan de toekomst. Door jou blijft een land veilig, leefbaar en bereikbaar. Civieltechnische adviesbureaus en banken zitten te springen om civiel ingenieurs. Het tekort aan hen lijkt de komende jaren alleen maar op te lopen.

Electrical Engineering[bewerken]

Als elektrotechnicus leer je elektromagnetische verschijnselen zoals stroom, radio- en microgolven en licht begrijpen en beheersen. Je draagt bij aan nieuwe elektrische producten en duurzame energievoorziening: je bent dus echt hard nodig. Als student Electrical Engineering ontwerp je in projecten zelf eigen microchips, robots, of high-tech audiofilters: klinkt goed, vind je niet? Als elektrotechnicus heb je een uitstekende kans aan een goede baan. Er is namelijk een groot tekort aan goedopgeleide ingenieurs.

Industrieel Ontwerpen[bewerken]

Als industrieel ontwerper werk je later in een dynamische en complexe wereld. Je komt met creatieve en innovatieve oplossingen voor producten en systemen waarbij de gebruiker centraal staat. Je combineert techniek met materialen, vervaardigingswijzen, vomgeving, ergonomie, bedrijfskunde en milieu. Als industrieel ontwerper vind je vrij gemakkelijk een geschikte baan. Het tijdens de opleiding werken in teams bestaande uit studenten van verschillende opleidingen werkt daarbij enorm in je voordeel.

Klinische Technologie[bewerken]

Technologie is niet meer weg te denken uit de medische wereld. Als klinisch technoloog word jij een nieuw soort medisch professional: eentje die medische én technische kennis combineert. Zo ontwerp je geavanceerde scans of innovatieve behandeltechnieken. Het maakt nieuwe diagnoses of behandeling mogelijk die gericht zijn op de individuele patiënt. Na het afronden van de bacheloropleiding Klinische Technologie en de masteropleiding Clinical Technology ben je een gecertificeerd klinisch technoloog. De vooruitzichten voor klinisch technologen op de arbeidsmarkt zijn veelbelovend.

Life Science & Technology[bewerken]

Hoe kun je ervoor zorgen dat een virus als medicijn werkt? Hoe kan een bacterie vervuild water zuiveren? Dit soort vraagstukken los je op bij Life Science & Technology. De opleiding wordt in samenwerking met de Universiteit Leiden aangeboden. Je profiteert daardoor van gecombineerde kennis van twee universiteiten. 98% van de afgestudeerden vindt na 1,5 jaar een passende baan op de arbeidsmarkt.

→ Bekijk meer over Life Science & Technology op de opleidingspagina.

Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek[bewerken]

Luchtvaart is hot. Maar wist je dat technieken uit de lucht- en ruimtevaart ook in de Formule 1 toegepast worden? Of wil je weten hoe je satellieten klein en efficient bouwt? Dan zit je bij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek op de juiste plek. Het vinden van een baan na je masteropleiding is over het algemeen geen probleem. Door je brede opleiding kun je op veel plaatsen terecht voor een baan.

Maritieme Techniek[bewerken]

Als maritiem technoloog heb je alles met scheepsbouw te maken. Een groot schip is zo'n beetje een klein dorp. Maar er is meer. Zo zijn boorplatforms, vaarroutes, verzekeringen (en nog veel meer!) ook maritieme techniek. Als jij warmloopt voor schepen en scheepvaart, dan ben je mogelijk bij de goede opleiding beland. Ook kun je snel aan de slag na je opleiding. Afgestudeerden uit Delft staan goed bekend. Als Delftse maritiem ingenieur ga je dan ook een goede toekomst tegemoet.

Molecular Science & Technology[bewerken]

Je dagelijkse leven zit vol scheikunde. Wil je de fundamentele en industriële kanten ervan leren ontdekken en kennen? Dat kan bij Molecular Science & Technology (MST). Deze opleiding wordt samen met de Universiteit Leiden aangeboden. Als moleculair technoloog onderzoek je de structuur en eigenschappen van moleculen. Daardoor kun je bijdragen aan technologische innovatie die, onder invloed van bevolkingsgroei en afname van natuurlijke reserves ontstane, wereldproblematiek oplost. Je onderzoekt bijvoorbeeld nieuwe alternatieve energiebronnen zoals biomassa en waterstof. De meeste MST'ers, zo'n 94%, vindt na zijn of haar opleiding binnen 1,5 jaar passend werk.

Nanobiology[bewerken]

Als nanobioloog vind je biologie, geneeskundig onderzoek en natuurkunde interessant. Je leert met geavanceerde onderzoeksapparatuur te werken om nieuwe ontdekkingen binnen dit vakgebied te leveren. Na je opleiding hoef je je ook geen zorgen te maken. Het vakgebied van de nanobiologie biedt voortreffelijke loopbaanvooruitzichten.

Technische Bestuurskunde[bewerken]

Vind je wiskunde en andere exacte vakken leuk, maar wil je ook meer te weten komen over economie, bestuur, management en recht? Dan is Technische Bestuurskunde misschien iets voor jou. Je leert over technische en exacte wetenschappen en combineert dit met kennis uit de sociale wetenschappen en managementwetenschappen. Je past deze combinatie binnen projecten toe op cases uit de praktijk. Na je opleiding kom je vaak terecht bij adviesbureaus, de overheid, multinationals en middelgrote bedrijven. Ongeveer 97% van de afgestudeerden vindt binnen 1,5 jaar na afstuderen passend werk.

Technische Informatica[bewerken]

Loop jij warm voor de ontwikkeling van software en informatiesystemen? Dan kan Technische Informatica wat voor je zijn. Je houdt je bezig met vragen als "Hoe maak je een user interface intuïtief?", "Hoe maak je elektronische betalingen veilig en betrouwbaar?" en "Op welke manier kan ik software efficiënt ontwikkelen?". Je ontwerpt en ontwikkelt software voor complexe, informatieverwerkende systemen. Na je opleiding heb je veel carrièremogelijkheden. De arbeidsmarkt voor IT'ers is zeer goed. Startsalarissen zijn hoger dan gemiddeld.

Technische Natuurkunde[bewerken]

Waarom is staal veel sterker dan gietijzer? Hoe kan ik treinen laten zweven? Is kwantumcomputing mogelijk? Deze vragen beantwoord je bij Technische Natuurkunde aan de TU Delft. Je krijgt vakken als mechanica, elektromagnetisme, stromingsleer en meer die je een uitgebreide natuurkundige basis bezorgen. Je wordt breed opgeleid en kunt na je opleiding daarom ook in andere vakgebieden aan de slag. Je gaat bij Technische Natuurkunde een goede toekomst tegemoet, want je bent erg gewild bij bedrijven.

Technische Wiskunde[bewerken]

Als je bent gefascineerd door problemen en hoe je ze wiskundig kunt oplossen, dan is Technische Wiskunde misschien wel wat voor jou. Van een probleem maak je als student een model, waarna je daaraan rekent. Zo houd je je bezig met optimalisatie van zoekmachines, dienstregelingen, klimaatmodellen en navigatiesystemen. Ook kun je je uitgebreide wiskundige kennis toepassen binnen de financiële wereld. Omdat je na je opleiding analytisch sterk bent, is een baan vinden geen enkel probleem. Je hebt goede carrièremogelijkheden. Je vindt Technisch Wiskundigen vaak bij overheden en in het bedrijfsleven op onderzoeksafdeling. Ook vind je TW'ers vaak binnen de managementlagen van een bedrijf.

Werktuigbouwkunde[bewerken]

Kun je niet ophouden met praten over werktuigen, apparaten, machines en fabrieken? Als werktuigbouwkundige ontwerp en maak jij deze dingen. Het zijn dingen die ons leven makkelijker en aangenamer maken. Werktuigbouwkunde zie je echt overal. Na je studie kun je snel aan de slag, want werktuigbouwkundigen zijn zeer gewild. Je kunt door je brede kennis alle kanten op.

→ Bekijk meer over Werktuigbouwkunde op de opleidingspagina.

Masteropleidingen aan de TU Delft[bewerken]

Aerospace Engineering[bewerken]

Applied Earth Sciences[bewerken]

Applied Mathematics[bewerken]

Applied Physics[bewerken]

Architecture, Urbanism and Building Sciences[bewerken]

Biomedical Engineering[bewerken]

Chemical Engineering[bewerken]

Civil Engineering[bewerken]

Coastal and Marine Engineering and Management[bewerken]

Computer Engineering[bewerken]

Computer Science[bewerken]

Construction Management & Engineering[bewerken]

Design for Interaction[bewerken]

Economics and Management of Network Industries[bewerken]

EIT ICT innovation[bewerken]

Electrical Engineering[bewerken]

Embedded Systems[bewerken]

Engineering & Policy Analysis[bewerken]

European Wind Energy Master[bewerken]

Geographical Information Management and Applications[bewerken]

Geomatics[bewerken]

Industrial Ecology[bewerken]

Integrated Product Design[bewerken]

Life Science & Technology[bewerken]

Management of Technology[bewerken]

Marine Technology[bewerken]

Materials Science & Engineering[bewerken]

Mechanical Engineering[bewerken]

Offshore & Dredging Engineering[bewerken]

Optics in Science and Technology[bewerken]

Science Education & Communication[bewerken]

Strategic Product Design[bewerken]

Sustainable Energy Technology[bewerken]

Systems & Control[bewerken]

Systems Engineering, Policy Analysis & Management[bewerken]

Transport, Infrastructure & Logistics[bewerken]

Studentenverenigingen in Delft[bewerken]

Gezelligheidsverenigingen[bewerken]

Christelijke verenigingen[bewerken]

Sportverenigingen[bewerken]

Muziekverenigingen[bewerken]