Ga naar: navigatie, zoeken

Studeren in Apeldoorn

Apeldoorn is een grote stad in de Nederlandse provincie Gelderland. Apeldoorn heeft circa 160.000 inwoners. De stad maakt deel uit van de zogeheten Stedendriehoek. Deventer en Zutphen maken hier ook deel van uit.

Apeldoorn is van oorsprong geen studentenstad. Desondanks zijn er verschillende opleidingen te volgen in Apeldoorn. Hieronder bieden we een overzicht van universiteiten en hogescholen in Apeldoorn, informatie over de stad, het uitgaansleven en studenten- en studieverenigingen.

Universiteiten en hogescholen[bewerken]

De stad[bewerken]

Apeldoorn is één van de grootste steden van Gelderland. Pas tegen het einde van de twintigste eeuw groeide het uit tot de grote stad die het nu is. De stad ligt op de Veluwe, die bekendstaat om haar vele groene bossen en uitgestrekte natuur. Perfect dus als je van wandelen of fietsen houdt, al vermoeden we dat je je tijdens je studententijd liever met andere dingen bezighoudt.

Er is relatief weinig hoogbouw in Apeldoorn. Het is echter wel een belangrijk werkgelegenheidscentrum voor het midden van Nederland.

Onderwijsgebouwen[bewerken]

De Theologische Universiteit Apeldoorn is gevestigd in het Wilhelminapark in de wijk De Parken, dichtbij het Apeldoornse centrum. De instelling, gevestigd in een villa omringd door behoorlijk wat groen, telt circa 150 studenten.

De opleidingen Hotel Management en Security Management van het Saxion zijn gevestigd in een gebouw in het centrum van Apeldoorn, gelegen aan de Spoorstraat op nummer 27. Het gebouw ligt op een kleine afstand van het station van Apeldoorn en is dus goed met het openbaar vervoer bereikbaar.

Vlakbij het gebouw van het Saxion ligt de Fotovakschool, die zich specialiseert in fotografieopleidingen op onder andere hbo-niveau. De Fotovakschool is gevestigd op Spoorstraat 29 in Apeldoorn.

Uitgaansleven[bewerken]

Buiten de studie- en studentenverenigingen die hieronder worden genoemd is het uitgaansleven van Apeldoorn niet specifiek gericht op studenten. De oorzaak daarvan is heel simpel en ligt in het relatief lage aantal studenten dat de stad rijk is. Desondanks is er in Apeldoorn een uitgaansleven, dat zich vooral op de donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond afspeelt. Soms is het ook redelijk druk op de zondagavond. Ook worden er regelmatig evenementen georganiseerd in Apeldoorn.

Verder lezen over het uitgaansleven in Apeldoorn

Studie- en studentenverenigingen[bewerken]

Wat is het verschil tussen een studie- en studentenvereniging? En wat is een studentengezelligheidsvereniging?

Studentenverenigingen[bewerken]

Studieverenigingen[bewerken]

Disputen[bewerken]

Een dispuut zou je het beste kunnen beschrijven als een geformaliseerde vriendengroep. Leden van een dispuut zijn vrienden voor het leven. Vaak zie je dat disputen rondom een bepaald thema of een bepaalde interesse zijn gebouwd, maar veel disputen zijn ook een stuk algemener.

Voor zover bekend zijn er in Apeldoorn geen disputen actief.

Verder kijken in een andere studentenstad?[bewerken]

AmsterdamApeldoornBredaDelftDeventerEindhovenEnschedeGroningenLeidenMaastrichtNijmegenRotterdamTilburgUtrechtWageningenZwolle