Ga naar: navigatie, zoeken

Ik weet niet wat ik wil

Na de middelbare school, of na een eerdere studie, weet lang niet iedereen wat hij/zij in de toekomst wil doen. Hoewel dit helemaal niet erg is, is het wel het moment dat de vraag komt wat je wilt gaan studeren. Er zijn een aantal methodes om het jezelf makkelijker te maken, maar in het algemeen is het belangrijkste dat je veel gezien hebt. Weet je dus nog niet wat je wilt, bezoek dan veel open dagen, voorlichtingen en studiebeurzen. Of kies bijvoorbeeld voor een tussenjaar met een bewuste invulling.

Wil je wél studeren? Volg dan direct ons stappenplan om tot een juiste studiekeuze te komen.

Tussenjaar[bewerken]

Wanneer je nog niet precies weet wat je wilt doen, kan ook een tussenjaar een oplossing zijn. Bij een tussenjaar kies je er bewust voor het studeren nog even uit te stellen, en een jaar iets te doen wat je meer inzicht kan geven in wat je wilt. Om er daadwerkelijk iets van te leren, is het verstandig iets te doen waar je veel energie van krijgt, of verwacht te krijgen. Wat het is het leukste wat je je kunt bedenken? Ook is het prima om meerdere dingen in een jaar te doen, om zodoende meer te zien. Denk er dus over na waar je het meeste inzicht van kunt krijgen, én wat je het leukste lijkt.

Niet studeren[bewerken]

In Nederland heerst er in veel kringen een groot taboe op het thema om ervoor te kiezen niet te gaan studeren. Maar ook dit kan een weloverwogen keuze zijn. Je kunt er ook op een later tijdstip alsnog aan beginnen. Let er op dat om in aanmerking te komen voor studiefinanciering of het sociaal leenstelsel, je jonger dan 30 moet zijn bij aanvang van je studie.